A 46 éves férfi egy éve még 90 kilós volt, és 40-50 kilométert biciklizett, most nem tud egyedül enni, fürdeni, és a járás is nehezére esik.
Hétfőn kezdődik az ALS-szel diagnosztizált alkotmányjogász, Karsai Dániel kétnapos pere a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán. Az első napon szakértőket fognak meghallgatni, kedden pedig maga a tárgyalás következik.

Döntés januárban várható.

Az ALS betegség miatt az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadnak, és ez idővel teljes bénuláshoz vezet. A betegség végén a légzési funkciók is megszűnnek, és a halál fulladás miatt következik be. A betegség ugyanakkor a mentális képességeket nem érinti.

Karsai a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán azért indított pert, hogy saját döntéséből, méltósággal fejezhesse be az életét. A pert egyrészt egy nagyon érdekes szakmai kihívásnak tekinti, másrészt most ez ad értelmet az életének.

A sorstársait akarja képviselni, mert szerinte mindenkinek joga van ahhoz, hogy döntsön az élete végéről. A magyar kormány ellenkérelemben arra kérte a bíróságot, hogy nyilvánítsa elfogadhatatlannak Karsai Dániel eutanáziára vonatkozó kérelmét, amire Karsai is benyújtotta válaszát. Karsai a 17 oldalas jogi anyag végén leszögezi: a magyar jog megfosztja őt az élete vége feletti minden kontrolltól, arra kényszerítve őt, hogy minden szenvedést elviseljen elkerülhetetlen haláláig, - írta meg a Telex.

Ahogyan az alkotmányjogász többször is kifejtette, nem csak önmagért küzd, de mindenkiért, aki olyan egészségügyi helyzetbe kerül, ahonnan már bizonyítottan nincs visszaút a gyógyulás felé. A méltóságos halál kérdésével a frisshirek.hu is foglalkozott megrázó riportok formájában.