A Sony furcsa újdonsága: Inzone Buds gamer fülhallgató

A Sony, mint a fej- és fülhallgatók piacának egyik veteránja, új termékkel jelentkezik a gamerek számára: az Inzone Buds egy agybadugós fülhallgató, amelyet kifejezetten videójátékozáshoz fejlesztettek ki. A termék néhány körülményes használati aspektussal és érthetetlen korlátokkal érkezik, ami meglepő a Sony múltját ismerve.

Az Inzone Buds első ránézésre egy átlagos true wireless fülhallgató, amelynek csomagolása tartalmaz egy USB-A/USB-C töltőkábelt, három pár különböző méretű szilikonharangot, egy méretes bölcsőt a jobb és bal egység számára, valamint egy USB-C csatlakozós adóvevőt. A fülhallgató képes Bluetooth LE kapcsolaton keresztül csatlakozni kompatibilis eszközökhöz, mint például mobilok, de a stabilabb kapcsolat érdekében egy 2,4 GHz-en kommunikáló adóvevőt is használhatunk, amely alacsonyabb késleltetést ígér. A készülékkel váltani lehet az adóvevős és a Bluetooth kapcsolat között, ami praktikus lehet, de a kezelési útmutató hiányosságai miatt a használat néha körülményessé válhat.

A Sony Inzone Buds főként Windows operációs rendszert futtató PC-kre lett optimalizálva, ahol az Inzone szoftver segítségével számos beállítás, mint az equalizer, a zajszűrés és a térhatás (spatial audio) elérhető. Az érintésérzékeny felület gesztusai is testreszabhatók, de ezek a lehetőségek elvesznek, ha más eszközökhöz, például egy PS5-höz vagy MacBook Airhez csatlakoztatjuk az adóvevőt.

A fülhallgató használatakor felmerülő problémák között szerepel, hogy a Sony Headphones alkalmazás nem működött megfelelően egy okostelefonhoz csatlakoztatva, és a hangerőszabályozás is csak a fülhallgató érintésérzékeny felületével lehetséges, ami játék közben különösen zavaró lehet. A PlayStation 5 esetében pedig különösen bosszantó, hogy a két Sony termék nem kompatibilis egymással.

A fülhallgató ára körülbelül 80 ezer forint, ami magasnak tűnhet azoknak a limitációknak és hibáknak fényében, amelyekkel a tesztelés során találkoztunk. A fülhallgató alapvetően jól szól zenehallgatás és játék közben egyaránt, a zajszűrés is hatékony, de az otthoni játékhoz ez utóbbi nem feltétlenül szükséges. A túlméretezett bölcsőből hiányzik a vezeték nélküli töltés, az érintéses vezérlés érzékenysége és megbízhatósága csak közepes, a mikrofonok minősége pedig nem megfelelő a multiplayer játékokhoz.

Az Inzone Buds használata közben felmerül, hogy a Sony egy multifunkciós eszközt szeretett volna létrehozni, amely otthon és a négy falon kívül is használható. Azonban az otthoni használathoz nem logikus a kivitel, és csak PC-n érhetők el az összes funkció, míg más eszközökhöz csatlakoztatva hiányzik a stabil zenehallgatási élmény és a zökkenőmentes kezelhetőség. Az ár pedig olyan magas, hogy abból már egy tisztességes gamer fejhallgatót és egy zajszűrős TWS fülest is lehetne vásárolni.