A Szajna vize mégis alkalmas a triatlonra, de kihívásokkal teli

A Szajna vízminősége megfelelő lett, így a párizsi olimpián a triatlonosok mégis úszhatnak a folyóban. A döntés szerda hajnalban született meg, és a versenyeket a nők és a férfiak számára is folytatni tudják.

A párizsi olimpia egyik presztízskérdése volt a Szajna vízminősége, amelyet a város a folyó tisztuló vizével is népszerűsített, ígérve, hogy száz év után ismét alkalmas lesz a víz a fürdőzésre. E célból a tisztítórendszerek fejlesztésére 1,4 milliárd eurót fordítottak. Július közepén még a párizsi polgármester, Anne Hidalgo is a vízbe merült, hogy úszásával bizonyítsa, a folyó kellően tiszta.

Azonban az olimpia megnyitóját megelőző hatalmas esőzések miatt a folyó vízminősége romlott, és kétségessé vált, hogy lehet-e úszni a Szajnában. A férfiak úszószámát eredetileg kedden rendezték volna, de a víz minősége miatt ezt elhalasztották. A nők versenyét szerda reggel 8-kor, a férfiakét pedig 10:45-kor pótolták. A triatlon versenyek során a résztvevők először 1500 métert úsznak, majd 40 kilométert kerékpároznak, végül pedig 10 kilométert futnak.

A vízminőség ismételt vizsgálatai után végül szerda hajnalban döntöttek úgy, hogy a Szajna vize elég tiszta az úszáshoz. Az utolsó vízminta elemzésének eredményei hajnali 3:20-kor érkeztek meg, és ezek alapján adták meg a zöld lámpát a verseny folytatására. Ha a Szajna vizét ismételten túl szennyezettnek találták volna, akkor a triatlon helyett duatlont rendeztek volna. A szervezők most azt mondták, szerda hajnalban a víz legutóbbi vizsgálata a minőségi előírásoknak való megfelelést mutatta.

Kuttor-Bragmayer Zsanett, a női mezőny egyetlen magyar indulója, az úszás után hetedik volt, de a verseny során végül a 26. helyen végzett. Az úszás során a Szajna sodrása miatt többen gyakorlatilag egy helyben úsztak, de Kuttor-Bragmayer szerencsére a falhoz közel tudott helyezkedni, így folyamatosan előzni tudott. A kerékpározás után még a kilencfős élbollyal kezdte meg a futást, de egy korábbi Achilles-sérülés miatt nem tudta tartani a tempót, és visszacsúszott. A triatlonista elmondása szerint a futás közben folyamatosan a görcs szélén volt, és ha egy kicsit is erőltette a tempót, vissza kellett venni belőle. Az eső utáni körülmények neki kedveztek, hiszen minden olyan helyzet, ami nem a megszokott, előnyös számára, mint például a sodrásos víz vagy a csúszós pálya. A szurkolás is tetszett neki, sokan a franciák közül is biztatták, mivel 2022 augusztusától Franciaországban élt és készült az olimpiára. Csalódottságát fejezte ki, hogy nem tudott jobb helyezést elérni, de az első két számnak örült, és szerinte agresszív versenyzést tudott véghezvinni.