Új funkciók a digitális világban: Play Áruház és Chrome frissítések

Meglepő újítások érkezhetnek az androidos Play Áruházba és a Chrome böngészőbe, amelyek megkönnyíthetik az alkalmazások frissítését és az internetes keresést.

A Google Play Áruház egy olyan új funkciót tesztel, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy azokat az alkalmazásokat is frissíthessék, amelyeket nem a Play Áruházból szereztek be. Az Android Authority által végzett elemzés során találtak erre utaló bizonyítékokat a Play Áruház legújabb bétaverziójában. A Google ezzel a lépéssel változtatni kíván a korábbi gyakorlaton, amely nem vett tudomást a külső forrásból beszerzett alkalmazásokról. A frissítési lista a jövőben tartalmazhatja a külső forrásból származó alkalmazásokat is, amennyiben azokból frissebb verzió érhető el, így egyszerűsítve azok naprakészen tartását.

A Google azonban figyelmeztetni kívánja a felhasználókat, hogy a külső forrásból származó alkalmazások biztonsági kockázatot jelenthetnek. A funkció egyelőre csak a bétaverzióban érhető el, és nem ismert, hogy mikor kerül bevezetésre a széles körben használt változatban.

A Chrome böngésző felhasználói számára is érkezik egy újítás, amely a Circle Search bevezetésével egyszerűsíti az internetes keresést. A funkció először a Samsung Galaxy S24-család debütálásakor jelent meg, és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egy képen vagy fotón bekarikázzák azt a részt, amire keresni szeretnének. A Google most bejelentette, hogy a Chrome böngésző asztali változatában is elérhetővé válik ez a keresési mód. A funkció használatához a Chrome böngésző 128-as bétaverziójának telepítése szükséges, és a Nyomtatás menüpont alatt található Keresés a Google Lens segítségével opcióval érhető el. A stabil verzióban való megjelenése már csak néhány hét kérdése lehet.

Az OpenAI bejelentette, hogy megkezdi a korábban már beharangozott, majd később elhalasztott, hangalapú funkciójának bevezetését a ChatGPT Plus felhasználók egy kis csoportja számára. Az új hangképességek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy szóban adjanak utasítást, vagy tegyenek fel kérdést a ChatGPT-nek, a rendszer pedig valós időben válaszol majd, és akár megszakítható is lesz beszéd közben. Ez a két képesség nagy port kavart a funkció beharangozásakor, ugyanis ezek eddig komoly kihívást jelentettek a mesterséges intelligencia fejlesztők számára. Az OpenAI folyamatosan dolgozik új termékek fejlesztésén, és a közelmúltban jelentették be új, az eddigieknél olcsóbb és energiatakarékosabb, fejlesztőknek szánt modelljüket, valamint a ChatGPT internetes integrációját, a SearchGPT-t, amellyel a Google-lel venné fel a versenyt.