Hamis ajánlások miatt vádat emeltek egy nő ellen

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt egy nő ellen, aki hamis ajánlások felhasználásával szeretett volna jelöltként indulni a 2022-es országgyűlési választáson.

A vádlott egy budapesti választókerületben tervezett indulni, és ehhez 2022 februárjában átvette a nevére kiállított ajánlóíveket. Az országgyűlési választáson való induláshoz legalább 500 érvényes ajánlás szükséges, amelyeket a vádlott határidőre leadott. Az ajánlóíveken szereplő aláírásokat saját kezűleg gyűjtötte, és azok valódiságát aláírásával igazolta.

A választási bizottság az ajánlásokat érvényesnek fogadta el, és a nőt jelöltként nyilvántartásba vette. Azonban később kiderült, hogy a leadott ajánlások közül 30 aláírás nem a névtulajdonosoktól származott. A hamis ajánlások nélkül a vádlott nem rendelkezett volna a jelöltséghez szükséges 500 érvényes ajánlással.

A Fővárosi Főügyészség a nőt hamis adatok feltüntetésével elkövetett választás rendje elleni bűntettel vádolja. Az ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben pénzbüntetést szabjon ki a vádlottal szemben. Az MTI szerint a vádlott ellen pénzbírság kiszabását indítványozza a Fővárosi Főügyészség.