A szörf olimpiai sikerének pillanata

A Párizsi Olimpia szörfversenyei Tahitin zajlanak, ahol a sportág népszerűségét egy lenyűgöző fotó is hozzásegítette, melyet Jérôme Brouillet, az AFP fotósa készített a brazil Gabriel Medináról.

A szörf, amely hosszú távon is az olimpiai program része maradhat, különleges helyszínen, egy földi paradicsomban, Tahitin került megrendezésre, ami Párizstól 15 716 kilométerre található. A versenyeket a világ egyik legnehezebb és veszélyes hullámán, a Teahupo'o-n tartják, ami a szörfösök számára külön kihívást jelent.

A sportág népszerűségét tovább növelte egy különleges fotó, melyet Jérôme Brouillet, az AFP fotósa készített hétfőn Gabriel Medináról, aki egy hullám alól bukkan elő, és a képen úgy tűnik, mintha a levegőben lebegne. Medina a képen jobb kezét és mutatóujját az ég felé emeli, miközben a deszkája mellette áll, mintha csak a földön állnának. A fotó az interneten gyorsan terjedni kezdett, és Medina is megosztotta azt az Instagramon, ahol több mint hatmillió lájkot gyűjtött. Medina végül 9,9-es pontszámot kapott, ami egyébként az olimpia eddigi legmagasabb pontszáma lett.

A szörfversenyeket a szervezők egy óceánjárón szállásolják el, ami egyfajta táborhangulatot teremt a versenyzők között. A helyszín választása eleinte kritikát kapott a klímacélokat számon kérőktől, de a szervezők szerint a távoli helyszín segít abban, hogy az olimpia még zöldebb legyen.

A szörfözés az olimpiai sportok között egyedülálló, hiszen nagyban függ az időjárástól és a természeti erőktől, a pontozás pedig szubjektív lehet. A sportág ellenkulturális háttere és az olimpia kommercializálódása ellenére a szörf sikeresen debütált az olimpián, és a párizsi játékokon tovább erősítette helyét.

A sziget múltja miatt is különleges a helyszín, hiszen 1974-ben egy francia kísérleti atomrobbanás után radioaktív szennyezés érte a területet. A helyi lakosok az olimpia miatt szükséges fejlesztésekkel kapcsolatban vegyes érzelmeket táplálnak, de a versenyek végülis a sziget gazdaságát is támogatják.

A szörfversenyek a kedd-szerdai halasztás után folytatódnak, és a sportág ikonikus képeivel gazdagodva térhet vissza a következő olimpiára, Los Angelesben.