Szijjártó Péter a balti nagykövetekkel tárgyalt a Nemzeti Kártya-program kiterjesztéséről

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a balti országok nagyköveteit hívta be államtitkárához, hogy tisztázzák a Nemzeti Kártya-program kiterjesztésével kapcsolatos félreértéseket. A miniszter szerint a balti államok hazugsághadjáratot indítottak Magyarország ellen, amiért a programba orosz és belorusz állampolgárok is bekerültek.

Szijjártó Péter a közösségi médiában azt állította, hogy a balti külügyminiszterek gyerekes hazugságokkal támadják Magyarországot, és propagandahadjáratot indítottak ellene. A külügyminiszter szerint a Nemzeti Kártya-program kiterjesztése nem jelent biztonsági kockázatot, és nem csökkenti a beutazó orosz és belorusz állampolgárok ellenőrzésének szigorúságát.

A Nemzeti Kártya-programot július 8-tól kezdve bővítették ki, így többek között Oroszországból és Belaruszból is igényelhetővé vált a munkavállalási forma. Ezt megelőzően főleg szerb és ukrajnai vendégmunkások dolgozhattak Magyarországon ezzel a státusszal.

Az Európai Néppárt elnöke, Manfred Weber komoly kockázatot lát a döntésben, és arra kérte a tagállami vezetőket, hogy fogadják el a legszigorúbb intézkedéseket a schengeni övezet védelme érdekében. Az Európai Bizottság is vizsgálja a szabályozást, mivel aggályok merültek fel a schengeni övezet biztonságával kapcsolatban.

A helyzet tisztázása érdekében Sztáray Péter biztonságpolitikáért felelős államtitkár első kézből adott tájékoztatást Észtország, Lettország és Litvánia nagykövetségeinek. Szijjártó Péter reményét fejezte ki, hogy a tények ismerete véget vet a hazugsághadjáratnak. A miniszter szerint az orosz és belorusz állampolgárok „továbbra is kizárólag vízum birtokában léphetnek be” Magyarország és ezzel a schengeni övezet területére, és tartózkodási engedélyt „csak a jogszabályokban rögzített módon, az Idegenrendészeti Főigazgatóság által lefolytatott eljárás nyomán” kaphatnak.