Iszmáíl Hanije meggyilkolása: a Hamász vezetője rakétatalálat áldozata lehetett

Eddig nem megerősített információk szerint Iszmáíl Hanije, a Hamász legfőbb politikai vezetőjét nem légitámadás, hanem két felülről érkező Spike NLOS típusú páncéltörő rakétával ölték meg Iránban. A közösségi médiában terjedő felvételeken két Spike típusú izraeli páncéltörő rakéta látható, amint egy magas épület felé haladnak, amelyek állítólag a Moszad ügynökei által indítottak Hanije rezidenciája ellen Teheránban. A felvételek hitelességét egyelőre nem erősítették meg, de az események során senki sem észlelt repülőgépeket vagy drónokat az iráni légtérben, ami kérdéseket vet fel a támadás módját illetően.

Izrael hivatalosan nem kommentálta az eseményeket, de az országban ünneplés tört ki Hanije halálának hírére. Irán közben bosszút ígért a támadásért, és azonnal Izraelt nevezte meg az eset hátterében. A Hamász vezetője egy nappal korábban még a síita iszlamista politikai blokk vezetőivel találkozott, ami a jövőbeni együttműködésekről szóló megbeszéléseknek adhatott volna teret.

Iszmáíl Hanije régóta a nyugati világ egyik legfontosabb célpontja volt, és jelentős nyomravezetői díj is járt volna a kézre kerítéséért. A radikális iszlamista vezető hosszú évek óta Katarban élt, és csak ritkán hagyta el az ország fővárosát. A támadás során Hanije mellett egyik testőre is életét vesztette.

A merénylet körülményei és a Hamász vezetője elleni sikeres akció jelentőségét növeli, hogy éppen Iránban, a „nagy testvér” óvó tekintete mellett történt. Az esemény a közel-keleti hatalmi viszonyok meggyengülésére utalhat, különösen azután, hogy Irán korábban nem tudott meggyőző erődemonstrációt tartani Izrael ellen.

Teherán számára a merénylet hatalmas blamázs, és az iráni hírszerzési és biztonsági miniszter korábbi nyilatkozata, miszerint sikerült felszámolni az izraeli Moszad titkosszolgálatát az országban, most különösen ironikusnak tűnhet. Az iráni külügyi szóvivő szerint az eset csak még erősebbé teszi a köteléket Palesztina és Irán között.

Iszmáíl Hanije 2006 óta vezette a Gázai övezetet a Hamász élén, és a Palesztin Nemzeti Hatóság miniszterelnökének tekintette magát. A radikális iszlamista vezető 1963-ban született, és már fiatalon megismerkedett a radikális iszlamista tanokkal. A Hamász vezetőjévé 2004-ben vált, miután Izrael lebombázta az alapító Ahmed Jászint.

Az eset után még nincs hír arról, hogy ki pótolhatja Hanijét, mivel az IDF a közel 10 hónapja tartó háborúban a Hamász több vezetőjét is likvidálta. A szakértők szerint a vezető kiiktatása nem oldja meg a valódi problémákat, hiszen a gyakori személycserék következtében többen is felkészülten várják az esetleges kényszerű pozícióváltásokat. Hanije halála inkább szimbolikus győzelmet jelenthet, mintsem valódi csatatéri csapást.

A közel-keleti régióban a teljeskörű háború veszélye nem új jelenség, és most is valószínű, hogy Irán válaszcsapásra készülhet. Az új iráni elnök, Maszúd Peszeskján számára fontos lehet, hogy a hivatali ideje elején ne hagyjon megtorlás nélkül egy ilyen súlyos eseményt. Izrael számára Hanije halála komoly szimbolikus győzelmet jelent, de a megtorlás veszélye továbbra is fennáll. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerda esti tévés beszédében kijelentette, hogy csak a háború folytatása teszi lehetővé számukra, hogy közelebb kerüljenek céljaikhoz, és hogy Izrael a létéért küzd, ebben pedig jelentős csapást mért az iráni tengely három fő pontjára. A hadsereg teljes készültségben áll a várható válaszlépések előtt, és Joáv Galant védelmi miniszter kijelentette, hogy "nem akarnak semmilyen háborút, de készen állnak minden fejleményre". Az izraeli biztonságpolitikai kabinet szerdai ülésén nem tartottak szavazást és nem fogadtak el döntéseket, de megállapították, hogy jelentős válaszra számítanak az elmúlt nap két művelete után.