Velencei Filmfesztivál és a turistacsoportok korlátozása

Kevin Costner westernsorozatának első része nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, de a folytatás Velencében debütál, miközben a város turistacsoportokra vonatkozó szabályokat szigorít.

A cannes-i premier után bemutatott Horizont: Egy amerikai eposz című film nem hozta a várt sikerét a pénztáraknál, ami jelentős anyagi veszteséget okozott Kevin Costner számára, aki részben saját pénzéből finanszírozta a projektet. A gyenge pénztári teljesítmény miatt a forgalmazók úgy döntöttek, hogy elhalasztják a második rész premierjét augusztusról. Az új premierdátumról még nincs információ, de a Horizont második része a Velencei Filmfesztiválon fog debütálni, ahol az első részt is levetítik majd, hogy a történet mindenki számára érthető legyen.

Costner elmondta, hogy mindig is az volt az álma, hogy a Horizont második felvonását Velencében mutathassa be. Háláját fejezte ki Alberto Barbera fesztiváligazgatónak, amiért támogatja a rendező vízióját és bátorságát mutat a filmek mellett.

Velence városa közben a turistacsoportok létszámát korlátozza 25 főre, hogy csökkentse a tömegek hatását a lagúnavárosra. A helyi hatóságok a lakosok nyugalmának védelme és a gyalogosok szabadabb közlekedése érdekében hozták meg az intézkedést, amely a városközpontot és több szigetet is érint, mint például Murano, Burano és Torcello. A szabályokat megszegőkre 25 és 500 euró közötti bírság vár.

A turistacsoportokra vonatkozó szabályok alól kivételek is vannak: a kétévesnél fiatalabb gyermekek nem számítanak bele a létszámba, és az iskolai csoportokra sem vonatkozik a korlátozás. Velence áprilisban vezetett be belépőt a látogatók számára, amelynek célja a főszezonban érkező turisták számának csökkentése volt. A kísérleti rendszer 29 napig tartott, és júliusban ért véget, amely után konzultációs időszak következik a projekt jövőbeli sorsának eldöntésére. A belépődíjat minden 14 évesnél idősebb, egy napra érkező turistának be kell fizetnie, aki pedig ezt nem teszi meg, az 50–310 eurós büntetést kaphat.

Az új szabályok értelmében csütörtöktől nem lehet nagyobb 25 főnél a turistacsoportok létszáma, illetve nem lehet hangosan zenét hallgatni, pontosabban betiltják a hordozható hangszórók és a csoportvezetők által használt hangosbemondók használatát. Az eredeti tervek szerint egyébként már júniusban érvényben lettek volna ezek az új korlátozások, de végül megvárták vele az augusztust.

Velence a világ egyik leglátogatottabb városa, egyes becslések szerint évente 25 millió turista keresi fel, míg a helyi lakosok száma már kevesebb mint 50 ezer. A túlturizmus ellen pedig már korábban is próbáltak tenni, 2021-ben például kitiltották a tengerjáró hajókat, de ez sem bizonyult elégnek, és tavaly felmerült, hogy az UNESCO felveszi a várost a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára.

A lagúnaváros egyébként 1987-ben került fel az UNESCO listájára, és a világszervezet már korábban is aggodalmát fejezte ki az ott uralkodó állapotok miatt. 2017-ben indult egy vizsgálat, és Velence közel került ahhoz, hogy feketelistára kerüljön, illetve 2021-ben is tettek már javaslatot arra, hogy felvegyék a veszélyeztetett világörökségi helyszínek közé, de ahogyan most is, akkor is sikerült elkerülni azzal, hogy új szabályokat vezettek be.

(Kiemelt kép: Az öteurós belépődíj ellen tüntető emberek Velencében 2024. április 25-én)