A női bokszolók, akiket kizártak, az olimpián versenyeznek

A párizsi olimpián részt vesz az a két női bokszoló, az algériai Imane Khelif és a tajvani Lin Yu Ting, akiket korábban kizártak a világbajnokságról. A Nemzetközi Bokszszövetség által elvégzett tesztoszteron- és nemi tesztek után kimutatták náluk a férfiakra jellemző X- és Y-kromoszómát, de az olimpiai szabályok alapján mégis indulhatnak.

Az algériai Imane Khelif és a tajvani Lin Yu Ting bokszolók, akiket a Nemzetközi Bokszszövetség a tesztoszteron- és nemi tesztek eredményei alapján kizárt a versenyből, most mégis ott lesznek a párizsi olimpián. A kizárásukat a szövetség elnöke, Umar Kremlev jelentette be, miután a tesztek kimutatták náluk az X- és Y-kromoszómát. A Tokió óta fennálló feszültségek miatt azonban az olimpiát már nem a Nemzetközi Bokszszövetség, hanem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szabályai szerint rendezik, így a két sportoló a nők között versenyezhet.

A NOB szóvivője, Mark Adams elmondta, hogy minden női számban induló sportoló megfelel az olimpia versenyszabályzatának, és hozzátette, hogy a nemek meghatározásának kérdése rendkívül összetett. Khelif és Lin mindig is a nők között versenyeztek, és egyikük sem vallja magát transzneműnek vagy interszexuálisnak. Khelif szerint eltiltása mögött összeesküvés áll, míg Lin nem nyilatkozott a kizárásáról.

A korábbi világbajnok, Barry McGuigan szerint a két bokszoló nők közötti indulása felháborító döntés. A NOB szóvivője szerint a sportszerű feltételek és az inkluzivitás közötti egyensúly megteremtése a női versenyekben kihívást jelent, és a sportági szövetségeknek kell meghatározniuk a szabályokat a nemi kérdésben.

Khelif csütörtökön az olasz Angela Carini ellen lép majd ringbe, míg Lin Yu Ting pénteken az üzbegisztáni Sitora Turdibekovával mérkőzik meg.