Százmilliós kártérítést kérnek a The 1975 zenekartól Malajziában, miután az énekes megcsókolta a basszusgitárost a színpadon

A brit The 1975 zenekart 1,9 millió fontos (kb. 889,4 millió forintos) kártérítés megfizetésére kötelezné egy malajziai fesztivál szervezője, miután az énekes, Matty Healy megcsókolta a basszusgitárost a 2023. július végi koncerten, ezzel megsértve az ország LMBTQ+-ellenes törvényeit és a fesztivál szabályait.

A BBC beszámolója szerint az incidens következtében a zenekar jövőbeli fellépéseit törölték. Healy elmondása alapján a zenekar nem tájékozódott kellőképpen arról, hogy Malajzia hogyan viszonyul a LMBTQ+-közösség tagjaihoz, holott a homoszexualitás illegális az országban, és akár 20 év börtönbüntetést is vonhat maga után. A csókot tiltakozásként szánta, és biztos volt benne, hogy ezzel kitiltják őket az országból. A fesztiválon szigorú szabályok vonatkoznak az előadókra: tilos a színpadon politikáról és vallásról beszélni, káromkodni, dohányozni vagy alkoholt fogyasztani. A fesztivál szervezői szerint a zenekar és menedzsmentje tisztában volt ezekkel a szabályokkal, hiszen már 2016-ban is felléptek ugyanazon a fesztiválon, és a fellépés előtt többször is felhívták a figyelmüket a szabályokra.

A Good Vibes Fesztivál mögött álló cég az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bíróságához fordult azzal a beadvánnyal, hogy a The 1975 szándékosan megsértette a szabályokat. A beadvány szerint a zenekar még egy üveg bort is a színpadra csempészett, hogy Healy könnyen hozzáférhessen. A zenekar menedzsmentje még nem reagált a beadványra.

Healy a fesztiválon, a színpadon állva kifejtette, hogy megfontolták a koncert lemondását, de úgy érezték, ez nem lett volna fair azokkal a fiatal rajongókkal szemben, akik valószínűleg nem értenek egyet a kormány álláspontjával. Azt is hozzátette, hogy nem érti, miért hívják meg őket egy helyre, ha utána megmondják nekik, hogy kivel szexelhetnek. A csók előtt pedig azt hangoztatta, hogy miután meghívják őket egy fellépésre, ne mondják meg nekik, hogy kivel szexelhetnek, majd ezután smárolta le a bandatársát. A csók után a maláj LMBTQ+-közösség egy része szerint Healy cselekedete valójában ártott nekik, mivel a történtek után csak nehezebb lett a helyzetük.

A zenekart egy külön csoportos perben több zenész és árus is beperelte, arra hivatkozva, hogy a fesztivál második és harmadik napjának lefújása miatt bevételkiesést szenvedtek el.