Andy Vajna-emléknappá nyilvánították augusztus elsejét

A Magyar Hollywood Tanács (MHT) bejelentette, hogy augusztus 1-jét, Andy Vajna születésének 80. évfordulóját, Andy Vajna-emléknappá nyilvánítják. A döntés a magyar és hollywoodi filmtörténetben elért eredményei alapján született meg.

A Magyar Hollywood Tanács augusztus 1-jét Andy Vajna-emléknappá nyilvánította, amely a híres filmproducer és egykori filmügyi kormánybiztos születésnapja. Vajna 1944. augusztus 1-jén született, és a Tanács szerint "méltán írta be magát a hollywoodi filmtörténelembe és a magyar film történetébe is" .

Bokor Balázs, az MHT elnöke kiemelte, hogy Andy Vajna nagyon sokat tett annak érdekében, hogy Magyarország újra a világ filmes élvonalába kerüljön, és a magyar film visszanyerje a közönségét. "Úgy tekintett a magyar filmszakmára, hogy ő ennek az országnak – abból, amit tanult sok-sok év alatt, sok-sok film után, sok-sok filmszakmai területen – visszaadhat valamit. Vissza is adott" – idézte az MHT elnökét az MTI .

Az emléknap alkalmából a Tanács egész napos online megemlékezést szervez, amely során Vajna életművét és hatását méltatják .

Andy Vajna 2019. január 20-án, hosszú betegség után budapesti otthonában hunyt el. A 75. életévében járó filmproducer évtizedes pályafutása alatt nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi filmipar meghatározó személyisége volt. Andy Vajna életútjáról és sikereiről részletesen egy korábbi cikkünkben írtunk.