Zelenszkij és a béketárgyalások: Oroszország álláspontja, egy ukrán hatalmi figura emelkedése és az államcsőd lehetősége

Kijev és Moszkva közötti béketárgyalások lehetősége újra napirendre került, miközben az ukrán politikai életben egyre nagyobb befolyásra tesz szert Andrij Jermak, Zelenszkij elnök kabinetfőnöke, és Ukrajna államcsőd szélére került.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint Oroszország kész lenne tárgyalni Ukrajnával, de Kijev álláspontját felületesnek és valóságtól elrugaszkodottnak tartják. Peszkov hangsúlyozta, hogy bár többféle szinten is érzékelhető Kijev hajlandósága a tárgyalásokra, részletek és magyarázatok hiányoznak az ukrán fél részéről. Mihailo Podoljak, Zelenszkij tanácsadója szerint lehetséges lenne tárgyalni Oroszországgal, de Ukrajna ragaszkodik területi egységének helyreállításához. A Kreml viszont azt kommunikálja, hogy csak akkor hajlandó tárgyalni, ha az „annektált” területeket megtarthatják.

Ezzel párhuzamosan Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője egyre nagyobb hatalomra tesz szert az ukrán politikában. Jermakot, aki korábban a showbusiness világában ismerte meg Zelenszkijt, 2019-ben nevezte ki kabinetfőnöknek az elnök. Azóta Jermak befolyása jelentősen nőtt, és ma már az ukrán vezető politikusok is óvatosan nyilatkoznak róla, mint Ukrajna második emberéről.

Jermak számos jelentős projektért felelt, többek között az Oroszország elleni szankciók kidolgozásáért, fogolycserékért és az Oroszországba hurcolt ukrán gyermekek hazahozataláért. A Meduza oknyomozó portál szerint Jermak befolyásolja a legtöbb jelentős személyi döntést az ukrán kormányban, és Zelenszkij véleményét is formálja bizonyos emberekről.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök pozíciója veszélyben lehet, mivel kevésbé hallgat Jermakra, aki szeretné, hogy minden döntés előbb az ő kezén menjen keresztül. Jermak azonban nem törekszik a miniszterelnöki pozícióra, hiszen jelenlegi helyzete magasabb rangú, mint a miniszterelnöki szék.

Jermak nemcsak az elnöki hivatalt vezeti, hanem Zelenszkij személyi asszisztense is, aki gondoskodik az elnök személyes kényelméről. Zelenszkij szerint Jermak egy tiszteletre méltó menedzser, aki az elnök utasításait követi. A kijevi szociológiai intézet felmérése szerint az ukránok 27 százaléka bízik Jermakban, míg Zelenszkij a lakosság 61 százalékának bizalmát élvezi. Az ukrán politikai rendszerben a hatalom továbbra is Zelenszkij kezében összpontosul.

Mindeközben Ukrajna gazdasági helyzete kritikus fordulatot vett. Volodimir Zelenszkij aláírta azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy fel lehessen függeszteni a külföldi adósságok kifizetését október 1-ig, ezzel gyakorlatilag államcsődöt jelentve. A lépés fontosságát az adja, hogy augusztus elsején járt le a kétéves törlesztési moratórium, így a törvény aláírásával egy rendezett csődeseményt lehet levezényelni. Az ukrán állam és a főbb külföldi kötvénytulajdonosok csoportja között egy előzetes egyezség született mintegy 20 milliárd dollárnyi devizaadósság átütemezéséről, ami a következő 3 évben 11,4 milliárd dollárnyi adósság kifizetésétől szabadítja meg az országot. Az előzetes alkut még a külföldi kötvénybefektetőknek is el kell fogadniuk, ami több hétig is eltarthat.