J. D. Vance szerint a republikánusok „megszívták” Biden visszalépésével

Donald Trump alelnökjelöltje, J. D. Vance szerint a republikánusok hátrányba kerültek Joe Biden visszalépésével és Kamala Harris demokrata elnökjelöltté válásával. A The Guardian által idézett szavakban Vance azt állítja, hogy a cserével a republikánusok politikai szívást szenvedtek el.

Ellentétben Donald Trump korábbi kijelentéseivel, miszerint nem jelent különbséget a republikánusok kampányában, hogy Kamala Harris a demokraták elnökjelöltje, J.D. Vance, Trump alelnök-jelöltje azt mondta, hogy „szívnak” a cserével. A hétvégén Minnesotában tartott adománygyűjtő eseményen Vance arról beszélt, hogy a republikánusok rosszul jártak Kamala Harris indulásával, aki július 21. óta a Demokrata Párt első számú jelöltje.

Vance a minnesotai Golden Valleyben tartott adománygyűjtésen azt mondta a jelenlévőknek, hogy „mindannyiukat egy kis politikai szívás érte”, amikor Joe Biden visszalépett a 2024-es jelöltségtől. A The Guardian idézete szerint Vance szerint Kamala Harrisnek nincs akkora tapasztalata, mint Joe Bidennek, és fiatalabb kora miatt nem ugyanúgy küzd.

Donald Trump korábban a Bloombergnek nyilatkozva azt mondta, nem gondolja, hogy Biden Harrisre cserélése „nagy különbséget jelentene”, de később a Fox Newsnak már úgy nyilatkozott, hogy szerinte Harris „gyengébb jelölt”. Azonban Kamala Harris kihívta Trumpot egy vitára, amely szeptemberben lenne esedékes, és amelyen Harris áll elébe, ha őt választják hivatalosan is a demokraták elnökjelöltjévé az augusztusi demokrata konvención. Harris a Georgia államban található Atlantában tartott kampánybeszédében mondta: “Donald, remélem, meggondolod magad, és találkozunk majd a vitán, mert ha mondanivalód van, akkor azt mondd a szemembe”.

Vance korábbi, úgynevezett „gyermektelen macskás hölgyekről” szóló megjegyzései is visszatértek a köztudatba, miután Trump bejelentette, hogy Vance-t választja alelnökének. Ezek a megjegyzések visszatetszést váltottak ki, és egyes politikai stratégák szerint értékes szavazatokba kerülhetnek a Trump-kampánynak egy szoros megmérettetésen. Trump azonban védelmébe vette Vance-t, mondván, hogy Vance „nagyon érdekes családi helyzetben nőtt fel, és úgy érzi, a család jó”, hozzátéve, hogy ő maga nem értékeli többre a családos embereket.

Kamala Harrisnek egyébként két mostohagyermeke van, akiket a férjével, az ügyvéd Doug Emhoffal, közösen nevelnek. Vance korábban azt is kijelentette, hogy a demokratákat „egy csapat szociopata uralja, akik nem törődnek Amerika gyermekeivel”. Az elemzők szerint a Biden visszalépésével és Harris előretörésével a demokraták esélyei nőttek a csatatérállamban, Georgiában, ahol Harris kampánybeszédében elismerte, hogy a Fehér Házba Georgián keresztül vezet az út.

Harris kampányát Georgiában folytatta, ahol egy sztárfellépőkkel teletűzdelt kampánygyűlésen kihívta Trumpot a vitára, és ahol megjegyezte, hogy a választási versenyben a lendület megváltozott. A Reuters/Ipsos felmérése szerint az alelnök egy százalékponttal vezet Trump előtt a regisztrált szavazók körében országszerte (43 − 42 százalék), de Georgiában még mindig erős Trump támogatottsága tapasztalható. Mindkét fél képviselői magabiztosan nyilatkoztak Georgia támogatását illetően, és Donald Trump is kampányolni fog szombaton Atlantában, ugyanott, ahol Kamala Harris is, hogy támogatást szerezzen a csatatérállamban.