Kijevet és Dél-Ukrajnát érte a háború egyik legnagyobb dróntámadása

Az orosz fegyveres erők több hullámban támadták drónokkal Kijevet és Dél-Ukrajna több régióját szerdára virradóra, ami a július hónapban a hetedik, a háború folyamán pedig az egyik legnagyobb ilyen jellegű támadás volt.

Az ukrán légvédelem jelentései szerint a támadások során több mint 40 drónt semmisítettek meg Kijevben, továbbá a Dnyipro és Mikolajiv régiók felett összesen további 10 drónt, valamint egy Ch-59 típusú manőverező robotrepülőgépet is megsemmisítettek. A támadások miatt szinte egész éjszaka légiriadó volt érvényben az ukrán fővárosban.

Szerhij Popko, a kijevi katonai közigazgatás vezetője a Telegram üzenetküldő alkalmazáson keresztül közölte, hogy ez volt "az egyik legmasszívabb Ukrajna ellen harci drónokkal intézett támadás az egész háború alatt" és hozzátette, hogy az operatív jelentések szerint nincsenek áldozatok, sem károk Kijevben.

A légiriadót helyi idő szerint kedden 23.00 órától rendelték el Kijevben, valamint Ukrajna központi és keleti területein. Popko elmondása szerint a légvédelem az éjszaka folyamán több alkalommal is akcióba lépett, és sikeresen hárította el a Kijev felé tartó drónokat. Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere szerint a támadások több irányból is érkeztek.

Orosz hírügynökségek katonai forrásokra hivatkozva arról számoltak be, hogy a támadások ukrán katonai repülőtereket és raktárakat céloztak meg. Emellett jelentést tettek arról is, hogy Ukrajnából orosz területre indított 19 drónt lelőttek.

Ezzel párhuzamosan Vlagyimir Putyin új rendeletével megduplázza az önként katonának jelentkezők bevonulási bónuszát, ami egy újabb terhet jelenthet az orosz gazdaság számára. Minden orosz, aki önként jelentkezik, hogy Ukrajnából harcolhasson, mostantól kap egy 400 ezer rubeles (1,7 millió forintos) egyszeri bevonulási bónuszt, és a rendelet arra ösztönzi a régiók vezetőit is, hogy legalább ennyit adjanak ők is az újoncoknak.

Emellett a fizetéseket is megemelték. Egy új közlegény havi 204 ezer rubelt (864 ezer forintot) kap, és a rendelet szerint az első éves minimum fizetés 3,25 millió rubel kell, hogy legyen. A tisztek rendfokozatuktól függően még többet kapnak, de mindenki kap még bónuszt attól függően, hogy részt vesz-e bizonyos ütközetekben, vagy elpusztít-e például ukrán tankokat vagy más harci járműveket.

A háború 2022-es kezdete óta a régiókat tekintve elég aránytalan volt, honnan érkeztek az újoncok, leginkább a szegényebb régiókból jelentkeztek többen. Emiatt kialakult egy ellentét a vidékiek és a nagyvárosi elit között, így júliusban a moszkvai polgármester bevezette, hogy az újoncok 1,9 millió rubel bevonulási bónuszt kapnak.

Az új rendelettel az orosz szerződéses katonák minimum bére meghaladja az országos átlagkereset háromszorosát, míg a moszkvai szerződéses újoncok bére az ötszöröse az országos átlagnak. Ezzel ugyan el tudták eddig kerülni, hogy újabb kötelező sorozást kelljen tartani, de szakértők szerint a lépés bérspirálhoz vezethet.

A háború egyik különös mellékterméke, hogy az orosz hadsereg visszavonulása közben ellopott egy mosómedvét egy ukrajnai állatkertből. Az állatot 2022 novemberében vitték el Herszonból, és azóta az orosz ejtőernyősök szimbólumává vált. Egy külön Telegram-csatornán keresztül a mosómedve "beszámol a fronton töltött életéről", és pénzt gyűjt a katonák számára. A csatorna elindításától számított első két hétben 1,2 millió rubel gyűlt össze, azóta pedig összesen 30 millió rubel az orosz hadsereg és a helyi kórházak számára. Az orosz Tajgan oroszlánpark és a jaltai Szkazka állatkert vezetője azonban azt nyilatkozta, hogy az összes Herszonból hozott mosómedve náluk, a tajgai oroszlánparkban él, és egyiket sem adta oda az ejtőernyősöknek.