A gyermekintenzívet betegen ellenőrző járványügyi dolgozó ügyében nem indít nyomozást a rendőrség

Nem indít nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) abban az ügyben, ahol egy kormányhivatali dolgozó maszk nélkül végzett ellenőrzést a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet (GOVKI) gyermekintenzív osztályán, annak ellenére, hogy szamárköhögéssel kezelték.

A Magyar Hang és a Blikk információi szerint a BRFK vizsgálta az eset körülményeit és feljelentés-kiegészítést is elrendelt, de végül úgy döntöttek, hogy nem indítanak nyomozást, mivel a "feljelentett cselekmény nem bűncselekmény" a vonatkozó törvény szerint. A Népszava korábban arról számolt be, hogy az ellenőr köhögött, de a dolgozók kérésére csak rövid időre vette fel a maszkját, majd újra lehúzta azt, arra hivatkozva, hogy fullad.

Az eset kapcsán azonnali intézkedéseket rendelt el a Budapest Főváros Kormányhivatala, a GOVKI és a Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai gyermekklinikája is, ahol szintén járt az ellenőr, bár ott nem találkozott betegekkel, csak egy irodában tartózkodott. A GOVKI gyermekkardiológiai intenzív részlegén szívsebészeti beavatkozásra váró, illetve a műtéten már átesett újszülötteket kezelnek, akiknek immunrendszere még kialakulatlan, és a szamárköhögés elleni oltást csak két hónapos korban kapják először.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) a Magyar Hang és a Blikk megkeresésére közölte, hogy eddig nem merült fel, hogy az ellátottak vagy a dolgozók körében bárki megbetegedett volna.

A szamárköhögéses esetek száma a környező országokban – Ukrajnában, Horvátországban és Csehországban – meredeken növekedett, és májusban Magyarországon is újra felütötte a fejét a betegség. A Nemzeti Népegészségügyi Központ a héten már arról számolt be, hogy járványosnak tekinthető a betegség terjedése. Július közepére már minden vármegyéből jelentettek szamárköhögés-gyanús eseteket, ami ellentmond a korábbi állításnak, miszerint nem jelentettek minden vármegyéből betegeket.

Idén már két csecsemő is meghalt Magyarországon szamárköhögés és annak akut szövődményei miatt. A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint a két haláleset az ország két különböző pontján történt, és a csecsemők otthon kaphatták el a betegséget.