A tatabányai Szent Borbála Kórház új szárnya üresen áll, de működik a klíma

A tatabányai Szent Borbála Kórház új épületszárnya, amelynek költségei majdnem háromszorosára nőttek, hónapok óta elkészült, de még mindig nem kezdődött meg benne a betegellátás. Információink szerint az épületben a klíma folyamatosan üzemel, annak ellenére, hogy még nem fogadták el és nem is használják.

A kórház új szárnya, az úgynevezett "U" épület, 2018. november 9-én került közbeszerzésre, és a Strabag Zrt. nyerte el a munkát nettó 12,1 milliárd forintos ajánlattal, ami az eredetileg becsült 4,5 milliárd forintos érték majdnem háromszorosa. A kivitelezés határideje 2020. december 31-én lejárt, és a tervezett befejezési dátum 2023 volt. A kórház főigazgatója, Dr. Virág József szerint a kivitelezés a szerződésben foglalt határidőn belül megtörtént, és a műszaki átadás-átvételi eljárás 2023. október 19-én lezárult.

A főigazgató tájékoztatása szerint az épület távhőrendszerbe való bekötése és a próbaüzem sikeresen megtörtént, és az állagmegóvás érdekében folyamatos hőmérséklet-temperálást biztosítanak az épületben. A bútorok, IT-berendezések és orvostechnikai eszközök beszerzése a szerződéskötés fázisában tart, és ezek értéke nagyságrendileg 700 millió forint.

Jelenleg az épület használatbavételi engedélyének hatósági ügyintézése zajlik, amit a működési engedélyeztetés követ. A betegellátás várhatóan ősszel kezdődhet meg. Azonban a kórházban, mint sok más intézményben, hatalmas a szakemberhiány. Az intézmény honlapja szerint jelenleg is keresnek osztályvezető főorvosokat és szakorvosokat számos területre, valamint ápolókat, műtőssegédeket, szakápolókat, szakasszisztenseket és szülésznőket.

Miközben a kórház új szárnyában a klíma folyamatosan működik, más kórházakban a betegek és az egészségügyi dolgozók a hőség miatt elromlott légkondicionálók miatt szenvednek. A Szent János kórházban például legalább két hétig nem volt klíma, ezért nem tartották meg a műtéteket.