Drámai küzdelem és egészségügyi aggályok a párizsi olimpiai triatlonon

A párizsi olimpia férfi triatlonversenyét Alex Yee nyerte meg, míg a magyar Lehmann Csongor a 11., Bicsák Bence pedig a 16. helyen végzett. A verseny körülményei különlegesek voltak, hiszen a Szajna szennyezettsége miatt egy nappal későbbre halasztották a startot, és több versenyző, köztük a kanadai Tyler Mislawchuk is rosszul lett a szennyezett víz miatt.

A párizsi olimpia triatlonversenyének helyszínei igazán ikonikusak voltak: a versenyzők a Szajnában úsztak, a kerékpározás és a futás pedig a Champs-Élysées-n és a Diadalívnél zajlott. A Szajna szennyezettsége miatt azonban a férfiak versenyét halasztani kellett, és csak szerdán kaphattak zöld jelzést a sportolók.

A női verseny után a férfiak 10.45-kor kezdhették meg a küzdelmet, ahol a magyarok közül Lehmann Csongor és Bicsák Bence is rajthoz állt. A mezőny erős és kiegyensúlyozott volt, ahol a magyarok mellett a címvédő Kristian Blummenfelt, az ezüstérmes Alex Yee és a bronzérmes Hayden Wilde is esélyesnek számított.

Az úszás után Bicsák a 22., Lehmann pedig a 31. helyen volt, de a kerékpározás során mindketten felzárkóztak az élbolyra. Lehmann a kerékpározás során holtversenyben a legjobb időt tekerte, de a váltópontnál 15 másodperces időbüntetést kellett letöltenie, mert az úszás során elvesztette szemüvegét, ami miatt nem látott jól és hibázott.

A futás során Alex Yee kezdetben úgy tűnt, hogy magabiztosan vezet, de Hayden Wilde fokozatosan szakította le a mezőnyt, és az utolsó kilométerekre ő állt az élen. Azonban Yee az utolsó szakaszban felzárkózott, és a céltól háromszáz méterre megelőzte Wilde-t, így megszerezte az aranyérmet. Yee ezzel a második olimpiai aranyérmét szerezte meg.

Lehmann Csongor a futás során tartotta a pozícióját, és a végén még megelőzte a címvédő Kristian Blummenfeltet is, így 11. helyen végzett. A versenyző elmondása szerint az úszás során elvesztett szemüvege és sapkája miatt nem tudott a megszokott helyen kijönni a vízből, ami hátráltatta a teljesítményét, és bár büszke, hogy fel tudott állni minden nehéz helyzetből, sajnálja, hogy nem tudott a legjobb hat között végezni. Bicsák Bence a 16. helyen zárt, és elégedetten értékelt, mondván, hogy az elmúlt két év nehézségei után örül, hogy jó versenyt teljesített. Bicsák hozzátette, hogy a Szajnában való úszás különösen kemény volt, és bár jól sikerült az úszása, a futásán meglátszott, hogy az úszásra készült nagyon és nem tudott úgy kilazulni, ahogy szeretett volna. A kerékpározás után a depóban elkövetett hibája miatt időt vesztett, de örül, hogy a 29. helyről feljött a 16. helyre.

A verseny körülményei és a helyszín különlegessége miatt a párizsi triatlonverseny igazi reklámot kapott, azonban a Szajna szennyezettsége miatt több versenyző is rosszul lett. A kanadai Tyler Mislawchuk a kilencedik helyen végzett, de a verseny után élő adásban hányta el magát, majd saját bevallása szerint ezt még kilencszer megismételte. A sportolók egészségével kapcsolatos aggályok ellenére a versenyt az eredeti tervek szerint bonyolították le, annak ellenére, hogy a Szajna vízminőségét már egy éve kifogásolták, és a francia hatóságok jelentős összegeket költöttek a helyzet javítására, amely azonban nem hozott érdemi változást. A belga Marten van Riel szerint a triatlonistákat úgy kezelték, mint „bábukat egy bábszínházban”, és ha a sportolók egészsége lett volna az elsődleges szempont, akkor az eseményt már régen áthelyezték volna egy másik helyszínre.