Gyurcsány Ferenc a nyelv hatalmáról, saját miniszterelnökségéről és a kormány kínai hiteléről beszélt

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke szerint a Fidesz országuralma a nyelv uralmával kezdődött, és Orbán Viktor hamis nyelvvel hamis világot teremt. Ezzel szemben emlékeztetett, hogy miniszterelnökként ő havi egy forintért végezte a dolgát, és most a DK a kormány által felvett egymilliárd eurós kínai hitel adatait is kikérte.

Gyurcsány Ferenc a nyelv és a valóság kapcsolatát hangsúlyozva mondta: "Akié a nyelv, azé a gondolat, aki uralja a gondolatot, az teremti a valóságot, akié a valóság, azé az ország". Úgy véli, hogy a Fidesz országuralma a nyelv uralmával kezdődött, és a politikában a nyelv uralma nem örök, de meghosszabbíthatja egy érdemtelen politika támogatottságát.

A volt miniszterelnök egy példával szemléltette a nyelv erejét, amikor egy kislány a szárszói strandon homokból épített valamit, és apja nem ismerte fel, hogy az egy balatoni víziszörny. Gyurcsány szerint a kislány értelmezése győzött az apja bizonytalansága fölött, és ezzel a példával illusztrálta, hogy a nyelv képes meghajlítani a valóságot.

Gyurcsány Ferenc szerint a hétköznapok egyszerű dolgokból állnak, mint például a gyerek óvodába vitel, a gázszámla átutalása vagy a csöpögő csap megjavítása, de a világ bonyolult, és szükségünk van valakire, aki elmagyarázza nekünk ezt a világot. A politika évtizedek óta arról szól, hogy ki értelmezi a világot, és aki győz a mesélésben, az győz a valóságban is.

A DK elnöke hozzátette, hogy amikor a Fidesztől független sajtó átveszi a hatalom nyelvi világát, akkor átveszi a valóság fideszes értelmezését is, és hozzájárul a hatalom legitimációjához. Az ellenzéknek nem szabad a Fidesz nyelvén beszélnie, mert ezzel csak megerősíti a hatalom pozícióját.

A kormány tagjainak béremelése kapcsán Gyurcsány Ferenc arra emlékeztetett, hogy miniszterelnökként ő havi egy forintért dolgozott, és többet adott fontos emberi dolgokra, mint amennyi a miniszterelnöki fizetése volt. Az eddig 4 millió 178 ezer forintot kereső Orbán Viktor jövedelme havi bruttó 6 millió 539 ezer forint júliustól.

Gyurcsány Ferenc szerint az ország megszakadhat a munkában, az infláció megeheti a fizetéseket, de a kormányfőt ez nem érdekli, csak saját és hozzátartozói jóléte fontos számára. Az ellenzéki oldalon csak a DK érti ennek hátterét és következményeit.

A Demokratikus Koalíció közérdekű adatigényléssel fordult az Államadósság Kezelő Központhoz, hogy megtudja, milyen feltételekkel vette fel a kormány az egymilliárd eurós hitelt Kínától. Varju László, a DK alelnöke szerint a magyar embereknek joguk és érdekük megtudni, hogy mivel jár számukra a Kína felé való eladósodás, és hogy a kormány titokban tartja, hogy pontosan mire akarják költeni a kínai gigahitelt. Gyurcsány Ferenc és a DK értékelése szerint a hitellel Kína nemcsak gazdasági, hanem politikai függésbe is taszítja Magyarországot.