Kunhalmi Ágnes kritikája Magyar Péter stratégiájával szemben

Az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes szerint a Tisza Párt vezetője, Magyar Péter vidéken bővíthette volna az ellenzéki tábort, ahol a Fidesz dominál, ehelyett azonban Budapesten indult, ahol az ellenzék már korábban eredményeket ért el.

Kunhalmi Ágnes az Indexnek nyilatkozva felvetette a kérdést, hogy Magyar Péter döntése hogyan segíti a kormányváltást. Úgy véli, ha az a cél, hogy bővítsük az ellenzék szavazóbázisát, és ne csak újraosszuk azt, akkor a vidéki kistelepüléseken kellene erőfeszítéseket tenni, ahol a Fidesz rendszere mélyen gyökerezik.

Az MSZP társelnökét a DK–MSZP–Párbeszéd – Zöldek ellenzéki összefogás tatabányai kampányrendezvényén kérdezték. Kunhalmi Ágnes beszédében hangsúlyozta, hogy bárki beléphet a politikai színtérre, de Magyar Péter nem a Fidesz által leginkább uralt területeken indult, hanem a fővárosban, ahol az ellenzék már korábban sikereket ért el.

„Nincs harmadik út”

Kunhalmi Ágnes szerint nem lehet egyszerre jobboldalról bővíteni az ellenzéki szavazótábort és újra is osztani az egész ellenzéki teret, mert ez csak a Fidesznek kedvez. Az MSZP társelnöke szerint a demokrácia és a piacgazdaság önmagában nem képes felemelni és tartósan jobb életszínvonalon tartani a társadalmi tömegeket. Úgy véli, Orbán Viktor leváltásához egy széles körű szövetség szükséges, mint ahogy azt Lengyelországban is megvalósították. Kunhalmi Ágnes kijelentette, hogy Magyar Péter nem akar később sem összefogni, és ezt minden alkalommal világossá teszi.

Bontja vagy építi, ez itt a kérdés

Dobrev Klára, a baloldali ellenzéki összefogás európai parlamenti listavezetője és Tüttő Kata, az MSZP főpolgármester-helyettese, európai parlamenti képviselőjelöltje szerint Magyar Péter pártja veszélyezteti az ellenzéki sikereket Budapesten. Dobrev Klára mérgesnek nevezte magát, mert a Tisza Párt sikeres ellenzéki polgármesterekre indul rá a fővárosban. Tüttő Kata kiemelte, hogy Magyar Péter jobboldali ember, és ha nem a jobboldalról bontja a Nemzeti Együttműködés Rendszerét, akkor valójában építi azt.

Magyar Péter a Facebook-oldalán azt állította, hogy a Tisza Párt összegyűjtötte a megyei listákhoz szükséges ajánlásokat, de a rövid idő miatt nem tudtak minden jelölt múltját és motivációját tökéletesen felmérni, ezért nem indulnak a megyei közgyűlési választásokon.

A cikk szerint lesz listavezetői vita, amelyen többek között Dobrev Klára, Donáth Anna, Magyar Péter és Deutsch Tamás is részt vesz. Magyar Péter azonban kijelentette, hogy a Tisza Párt nem fogadja el a köztévé felkérését, ha a választási vitára nem élőben, vagy nem főműsoridőben kerül sor. A közmédia bejelentése óta több politikus, köztük Donáth Anna, Dobrev Klára, Róna Péter és Vona Gábor is jelezte, hogy ott lesz a vitán, és szombat délután Deutsch Tamás, a Fidesz listavezetője is csatlakozott hozzájuk. Magyar Péter korábban fenyegetőzött tüntetés szervezésével, ha nem lesz vita vagy nem olvassák be a követeléseiket a köztévében. A Tisza Párt listavezetője szerint nincs értelme olyan vitának, ahol egyszerre ültetik le mind a 11, listát állító pár listavezetőjét, és a minimumnak tartja, hogy a vita élőben, főműsoridőben menjen. Magyar Péter miskolci nagygyűlésén bejelentette, hogy tüntetést szervez az MTVA székháza elé, ha nem szerveznek megfelelő vitaműsort. A Tisza Párt vezetője Facebook-oldalán kifejtette, hogy örül a közmédia meghívásának, de feltételekhez köti a részvételt, és kritizálta a közmédiát, amiért szerinte hamisított híreket közölt róla.

Magyar Péter a "TV vita – az ördög a részletekben rejlik" című bejegyzésében további részleteket követelt a köztévé által szervezett vitával kapcsolatban. Kérdéseket tett fel a vita időpontjával, helyszínével, résztvevőivel, a nézők jelenlétével, a megszólalások sorrendjével, a műsoridő hosszával, a kérdések számával és a vita formátumával kapcsolatban. Kiemelte, hogy a Tisza Párt nem fogadja el, ha a vita nem élőben vagy nem főműsoridőben kerül sorra, és hogy a 11 listavezető egyidejű részvétele nem teszi lehetővé az érdemi vitát. Magyar Péter kész segítséget nyújtani a közmédiának a választási vitaműsorok szervezésében, és bírálta a közmédiát a hírek hamisításáért, különösen a Tisza Párt országjárásának putnoki állomásáról szóló "tudósítás" miatt.

Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke és EP-képviselője szerint egy bátor politikus kibúvók keresése helyett az összes vitára elmegy. Ő és Dobrev Klára is jelezte, hogy minden vitát vállalnak, beleértve a Partizán, ATV, Blikk és RTL által szervezett vitákat is, ahol a szabályokat a felekkel egyeztetik és demokratikus vitarendezés várható. Magyar Péter azonban továbbra is ragaszkodik a feltételeihez, és bár a Facebookon kijelentette, hogy jelen lesz a vitán, Molnár Csaba szerint ez csak kibúvó keresése lehet. A részvételi szándékról a hivatalos választ május 17. délig kell megküldeniük az MTVA-nak.

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke is feltételekhez köti a köztévés vitán való részvételt. Toroczkai szerint a Mi Hazánk csak akkor vesz részt a vitán, ha az EP-listavezetők nem egyszerre vennének részt, és a pártot nem próbálják parlamenten kívüli, valós szervezettség és társadalmi támogatottság nélküli pártok mellé ültetni. Toroczkai azt is hozzátette, hogy a közvélemény-kutatásokat manipulálják, és a Mi Hazánk az egyetlen párt, amely önállóan jutott be az Országgyűlésbe, és az ország minden vármegyéjében és Budapesten is képes volt listát állítani. Dobrev Klára, a DK–MSZP–Párbeszéd EP-listavezetője és több más párt EP-listavezetője, köztük Donáth Anna és Deutsch Tamás is jelezte, hogy ott lesz a vitán.