Slovnaft leállíthatja az Ukrajnába irányuló dízelszállítást

Robert Fico szlovák miniszterelnök fenyegető hangnemet használva jelezte, hogy amennyiben Ukrajna nem állítja helyre az orosz Lukoil olajszállítmányainak tranzitját, a Slovnaft finomító leállíthatja a dízel kiszállítását Ukrajnába.

Ha Ukrajna nem állítja helyre az orosz Lukoil olajszállítmányainak tranzitját rövid időn belül, a szlovákiai Slovnaft finomító leállíthatja az ott finomított dízel kiszállítását Ukrajnába, amely az ukrán import 10%-át teszi ki – jelentette ki Robert Fico egy Facebook-posztban. A szlovák miniszterelnök egy technikai megoldást is említett, amelyben több tagállamnak kellene együttműködnie, bár a terv részletei egyelőre nem ismertek.

Fico a szlovákiai nagykövettel, Mirloslaw Kastrannal és Juraj Blanár szlovák külügyminiszterrel is egyeztetett a témában. A szlovák külügyminiszter mellett Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel és Szijjártó Péter magyar tárcavezetővel is tárgyaltak a helyzetről.

A szlovák miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a Lukoil-szállítások ügye nem befolyásolja a szlovák álláspontot, miszerint szükség van az azonnali tűzszünetre Ukrajnában. Fico szerint az oroszellenes uniós szankciók nem okoznak érdemi kárt Oroszországnak, és az EU-nak meg kell fontolnia az Orosz Föderációval való együttműködés formáit, különösen a stratégiai nyersanyagok terén.

Robert Fico a közösségi médiában közzétett videóbejegyzésében, amelyet a pozsonyi kormányhivatal az MTI-nek is eljuttatott, kijelentette, hogy amennyiben a következő napokban nem újul meg az orosz kőolaj Ukrajnán át történő szállítása, a pozsonyi Slovnaft kőolajfinomító leállítja az Ukrajnába történő gázolajkivitelt. Fico elmondta, hogy többszöri telefonos egyeztetés után az ukrán miniszterelnökkel, Denisz Smihallal, valamint az Ukrajna pozsonyi nagykövetével történt megbeszélés után be kell jelenteniük a dízelszállítás leállítását, amennyiben Ukrajna nem áll le az orosz kőolaj Szlovákiába és Magyarországra irányuló exportjának korlátozásával.

A szlovák kormányfő szerint Kijev döntése árt Szlovákiának, Magyarországnak és Ukrajnának is, miközben Oroszország nem érzi meg az intézkedés kihatásait. Fico emlékeztetett arra, hogy a kőolajszállítás korlátozásáról szóló döntést Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hozta meg július 24-én, amikor a Lukoil társaságot szankciós listára tette.

Fico egyértelművé tette, hogy a szlovák közvélemény rosszul értékeli Kijev exportkorlátozó döntését, és ez a döntés sem változtathatja meg Pozsony békepárti álláspontját az ukrajnai konfliktussal összefüggésben. A szlovák kormány elutasítja, hogy egy új vasfüggöny politikája valósuljon meg az Európai Unió és Oroszország között, és hangsúlyozza, hogy az EU-nak gondolkoznia kell az Oroszországgal folytatandó együttműködésen. Fico hozzátette, hogy amennyiben az EU ki akar kerülni az Egyesült Államok „totális befolyása alól”, gondolkoznia kell az Oroszországgal folytatandó együttműködésen.

„Elutasítom, hogy olyan vitákban vegyek részt, amelyek arról szólnak, hogy a tojás vagy a tyúk volt-e először, és arra akarok összpontosítani, ami a lényeg, vagyis, hogy hiányzik a kőolajunk egy része” – jelentette ki Robert Fico, hozzátéve: „a külföldi érdekeket előnyben részesítő liberális és progresszív politikusoktól eltérően a szlovák kormány számára az ország lakosainak érdekei az elsők.”