Southporti késelés: Két gyermek meghalt, többen válságos állapotban

Nyolc ember, köztük több gyerek is megsérült egy késeléses incidensben Southportban, Északnyugat-Angliában, ahol a támadás hétfőn, nem sokkal dél előtt történt. A rendőrség most megerősítette, hogy a támadás következtében két gyermek életét vesztette, és további kilenc gyermek megsérült, közülük hatan válságos állapotban vannak.

A Merseyside-i rendőrség tájékoztatása szerint egy súlyos incidenshez hívták őket a Southport-i Hart Street egyik ingatlanához, ahol több sérültről érkeztek jelentések. A helyszínre kiérkező járőrök egy 17 éves helyi fiút vettek őrizetbe és lefoglaltak egy kést. Az Északnyugati Mentőszolgálat (NWAS) a sérülteket az Alder Hey gyermekkórházba, az Aintree egyetemi kórházba, valamint a Southport és Formby kórházba szállította.

A rendőrség szerint a támadás után nem áll fenn további veszély, a gyanúsítottat egy rendőrkapitányságra szállították. Az eset kapcsán Yvette Cooper belügyminiszter „mélyen aggódik”, és kifejezte együttérzését az érintett családokkal és szeretteikkel. Keir Starmer brit miniszterelnök is reagált a történtekre, és közölte, hogy folyamatosan információkat kér az esetről, valamint gondolatban az áldozatokkal van és megköszönte a rendőrségnek és a mentőszolgálatoknak a gyors reagálást.

A támadó kilétéről és a motivációjáról egyelőre nem derült ki információ. Az incidens egy hónapon belül a második komoly erőszakos cselekmény Angliában, július 10-én egy férfi számszeríjjal ölt meg három nőt. Az Eye on Southport nevű helyi lap újságírója, Tim Johnson szerint a késelés a Hope of Hart gyermekklubban történt, ahol egy Taylor Swift jóga és tánc workshop zajlott általános iskolásoknak, és a sebesültek többsége gyerek volt, egy lány pedig bizonyosan súlyosan megsérült.

Az Alder Hey Children’s Hospital gyermekkórház komoly incidensként kezeli az esetet, és az rendkívüli módon leterheli a sürgősségi osztályát, ezért arra kéri a lakosságot, hogy más egészségügyi okból csak a legsürgősebb esetekben hozzanak be hozzájuk gyerekeket. A támadásról most már tudni, hogy két gyermek életét vesztette. Az egyik szemtanú, egy helyi üzlettulajdonos, Colin Parry szerint az incidens olyan volt, mint egy horrorfilm jelenete, és több fiatal lány is lehet az áldozatok között.