Kim Dzsongun és Észak-Korea kihívásai

Észak-Koreában Kim Dzsongun vészhelyzetet hirdetett a rekordmennyiségű esőzés okozta áradások miatt, melyek több ezer embert érintettek, és a dél-koreai hírszerzés szerint a lányát, Kim Dzsuét készíti fel államfői szerepre.

Az elmúlt napokban hatalmas áradások sújtották Észak-Koreát, amelyek a Kínával határos Sinuiju várost és Uiju megyét érintették leginkább. A heves esőzések következtében több mint 5000 lakost evakuáltak, sokakat légi úton mentettek ki. Kim Dzsongun, az ország első számú vezetője, a katasztrófa súlyosságát elismerve vészhelyzetet hirdetett. Az állami média beszámolója szerint az elnök személyesen irányította a mentési munkálatokat, és a KCNA felvételein látható, ahogy egy fekete Lexusból szemlélte az árvízkárokat.

A természeti katasztrófák Észak-Koreában tovább súlyosbíthatják az élelmiszerhiányt és a rossz infrastruktúrát, amelyek már így is jelentős problémákat jelentenek az országban. A BBC elemzője szerint Kim Dzsongun ezzel azt is demonstrálta, hogy az állam képes gondoskodni a népéről. A KCNA szerint Kim Dzsongun szidta a tisztviselőket, amiért azok nem készültek fel az árvízkárokra, annak ellenére, hogy utasítást adott az árvízkárok megelőzésére, ami egy lehetséges kísérlet arra, hogy áthárítsa a felelősséget, miközben Észak-Korea gazdasági nehézségekkel küszködik.

A dél-koreai hírszerzés (NIS) információi szerint Kim Dzsongun a lányát, Kim Dzsuét szánja utódjának. Li Szongkvün, a szöuli parlament titkosszolgálati bizottságának tagja szerint a lányt apja a jövőbeni legfőbb vezető, gyakorlatilag államfő szerepére készíti fel. Kim Dzsué először 2022 novemberében jelent meg nyilvánosan, egy ballisztikus rakéta tesztjét követve apjával, majd később egy sportrendezvényen is feltűnt. Az állami sajtóban azonban nem tért ki a politikai tervekre, csupán mint Kim Dzsongun szeretett vagy tisztelt gyermekeként említették.

A lány személyéről kevés biztos információ áll rendelkezésre, de a NIS feltételezése szerint 14-15 éves lehet, és az lehet, akit Dennis Rodman amerikai kosárlabdasztár látott 2013-as phenjani látogatásakor. Észak-Koreában a legfőbb vezető utódlásának kérdése nyilvánosan nem volt téma, de szakértők szerint Kim Dzsongun húga, Kim Jodzsong régensként viheti az ország ügyeit, míg a kiszemelt utód elég idős nem lesz a vezetésre. A Kim család 1948 óta van hatalmon az országban. Szakértők úgy tudják, az észak-koreai vezetőnek három gyereke lehet, két lány és egy fiú.