Magyar Péter és a Tisza EP-képviselők vagyonnyilatkozata

Magyar Péter, a Tisza Párt vezetője közzétette vagyonnyilatkozatát, amelyből kiderül, hogy korábban jelentős összegeket keresett az állami szektorban, azonban jelenlegi politikai pozíciójáért nem kap fizetést.

Az Európai Parlament oldalán és a Tisza Párt honlapján közzétett vagyonnyilatkozatok alapján Magyar Péter az elmúlt években több állami vállalatnál töltött be magas pozíciókat, ahol jelentős jövedelmekhez jutott. A Tisza Párt vezetőjeként azonban jelenleg nem kap fizetést, és EP-képviselői díjazásának felét jótékony célra ajánlja fel.

A Tisza Párt honlapján közzétett vagyonnyilatkozat szerint Magyar Péternek a következő jövedelmei voltak az állami szektorban:

  • Hodler Alapkezelő Zrt. jogi igazgatójaként havi 3 millió forint (2022 április – 2024 március),
  • Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatójaként havi 3,5 millió forint (2019 június – 2022 február),
  • Diákhitel Központ Zrt. igazgatósági tagjaként havi 400 ezer forint (2021 január – 2022 július),
  • Magyar Közút Zrt. igazgatósági tagjaként évi 1,875 millió forint (2022 augusztus – december), évi 1,475 millió forint (2023 január- december), és évi 1,794 millió forint (2024 január- február),
  • Hiventures Zrt. befektetési bizottsági tagjaként havi 400 ezer forint (2021 – 2024 február),
  • Volánbusz Zrt. igazgatósági tagjaként havi 1,1 millió forint (2023 április -december),
  • MBH Bank Nyrt. felügyelő bizottsági tagjaként havi 1,5 millió forint (2022 szeptember – 2024 február).

Ezeneken kívül kuratóriumi tag volt a Magyar Állami Operaház Balettnövendékeiért Alapítványban, de ott nem kapott fizetést.

Politikai pályára lépése előtt a Hodler Alapkezelő Zrt.-nél volt jogi igazgató és befektetési tanácsadó, ahol havi 3 millió forintot keresett. Azóta nem rendelkezik jövedelemmel, és a Tisza Párt elnökeként sem vesz fel fizetést, sőt, havi 100 ezer forinttal támogatja a pártját.

Az Európai Parlament képviselőjeként most már fizetést kap, amelynek felét jótékony célra ajánlja fel, ez az összeg mintegy 1,6 millió forint havonta. A Tisza Párt többi EP-képviselője is hasonlóan jár el, ők is havi félmillió forintot ajánlanak fel jótékony célra.

Magyar Péter vagyonnyilatkozatában szerepel egy 100 százalékos tulajdonában álló gazdasági társaság, az LLM Zrt. is, azonban ebből a cégéből eddig nem származott jövedelme.

A Tisza Párt uniós politikusainak bevallása

A Tisza Párt listáján másodikként szereplő Dávid Dóra Meta-részvényesként igen jól keresett (olyan évi 90 millió forint körül), viszont az összes részvényét eladta, mielőtt képviselői posztért indult, tehát a bevétele immár neki is csak a képviselői tiszteletdíj lesz.

Tarr Zoltánnak több munkahelye is volt a mandátuma előtt – egyről ki is rúgták, miután felszólalt Magyar Péter április rendezvényén – és nem is keresett rosszul, de a képviselői fizetése azért magasabb lesz, mint az eddigi bevételei.

Kulja András orvos elég jól keresett a Tisza Pártos szerepvállalása előtt is, a bevallása alapján havonta akár 3 millió forint körüli jövedelme is lehetett, amelybe már a saját vállalkozásának bevételei is beleszámítottak. Előtte a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet orvosi alapbére, plusz ügyeleti bére havi 2,36 millió forint volt.

Lakos Eszter tíz évig a kutatás és fejlesztés területén dolgozott, majd hazaköltözése után Magyarország EU-s állandó képviselőjeként 2,9 milliót keresett havonta, utána pedig az Európai Innovációs és Technológiai Intézetnél (EIT) projekt-támogatóként 1,2 milliós havi fizetést kapott.

Gerzsenyi Gabriell szabadúszó íróként elenyésző évi 90 ezer és 400 ezer forint közötti bevételekkel büszkélkedett, viszont korábban Brüsszelben, az Európai Bizottságnál EP-képviselőként havi 3,8 milliós fizetésből tengette napjait.

Végül Kollár Kinga szintén az Európai Bizottságnál havi 9000 eurós fizetésért dolgozott, amely olyan 3,5 milliós havi fizetést jelentett magyar fizetőeszközre lefordítva.