Az Egyesült Államok újabb katonai támogatást nyújt Ukrajnának, miközben Izrael a Hezbollah támadásokra reagál

Az Egyesült Államok körülbelül 200 millió dollár értékű katonai segítséget nyújt Ukrajnának, míg Izrael és a Hezbollah közötti feszültség tovább növekszik a Közel-Keleten.

Az amerikai kormányzat újabb katonai támogatást nyújt Ukrajnának, amelynek értéke megközelítőleg 200 millió dollár, és ezzel megerősítik az ukrán védelmi erőket. John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója szerint az új fegyverszállítások hatására az oroszok csak jelentős emberveszteségek árán értek el csekély előrelépést. Kirby hozzátette, hogy az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett Ukrajna támogatása mellett.

A Hezbollah és Izrael közötti feszültség kapcsán Kirby tárgyalásokról számolt be, amelyek célja az eszkaláció megelőzése. Az Egyesült Államok a Golán-fennsíkot Észak-Izrael részének tekinti, és a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője, Adrienne Watson szerint diplomáciai megoldáson dolgoznak a térség biztonságának garantálása érdekében.

Izraeli tisztségviselők a Reutersnek elmondták, hogy az ország nem kíván totális háborút a Közel-Keleten, de felkészült néhány napos összetűzésekre Libanonnal. A hétvégi rakétatámadás, amelyet a Hezbollah hajtott végre a Golán-fennsíkon, aggodalmakat keltett egy szélesebb körű konfliktus kialakulásával kapcsolatban. Az izraeli biztonsági kabinet felhatalmazta a miniszterelnököt és a védelmi minisztert, hogy döntsenek az esetleges katonai válaszlépésről, amely korlátozott, de jelentős lehet, és többek között infrastruktúra elleni támadásokat, a Hezbollah fegyverraktárainak vagy parancsnokainak célba vételét foglalhatja magában.

A venezuelai elnökválasztás eseményeivel kapcsolatban Kirby megjegyezte, hogy az Egyesült Államok figyelemmel kíséri a fejleményeket, és a választás eredményeinek ismeretében foglal majd állást a lehetséges következményekről.