Az Old Trafford sorsa és az új brit kormány költségvetési intézkedései

Az Old Trafford stadion, a Manchester United otthona, hamarosan jelentős változások előtt állhat, mivel a klub társtulajdonosa, Sir Jim Ratcliffe egy új stadion építését fontolgatja. A városvezetéssel közösen létrehozott munkacsoport, melyet Lord Sebastian Coe vezet, és amelynek tagja Gary Neville és Andy Burnham is, már többször ülésezett az ügyben.

Az Old Trafford stadion jövőjéről az év végéig döntenek, ahol két lehetőség merül fel: az 1910-ben épült stadion átépítése és bővítése, vagy egy teljesen új stadion építése. A munkacsoport elsősorban az új stadion építésének lehetőségeit tárgyalja, bár még nem született döntés. Az új stadion építése több mint 2 milliárd fontba kerülne, míg az átépítés költsége körülbelül 1,2 milliárd font. Az átépítés azonban időben hosszabb lenne, és a nézőtéri kapacitás csökkenése jelentős bevételkiesést okozna a klub számára.

A brit Költségvetési Felelősségi Hivatal (OBR) közben felülvizsgálja az előző kormány költségvetési terveit, mivel az új pénzügyminiszter, Rachel Reeves szerint az előző tervezet 22 milliárd fontos túlköltekezéshez vezetett volna. Reeves bejelentette, hogy a következő két évben 13,5 milliárd font értékű kiadáscsökkentést hajtanak végre. Richard Hughes, az OBR elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a túlköltekezés mértékéről csak a múlt héten értesültek, és ennek hatására döntöttek a kiadási tervek felülvizsgálatáról.

A brit Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (FCA) is lépéseket tesz a gazdaság versenyképességének növelése érdekében. Hétfőn bejelentették, hogy két átfogó felülvizsgálatot indítanak a kiskereskedelmi magatartási és biztosítási szabályok terén. Az intézkedés célja a költségek csökkentése és a versenyképesség növelése, miután az új fogyasztóvédelmi kötelezettségek már egy éve érvényben vannak. Az FCA arra kéri az iparági szereplőket, hogy október végéig jelezzék, mely lakossági magatartási szabályokat lehetne eltörölni vagy egyszerűsíteni. A második felülvizsgálat a kereskedelmi biztosításokra vonatkozó ügyfélvédelmi szabályok egyszerűsítését célozza, amely különösen fontos egy olyan piacon, amelynek értéke Nagy-Britanniában 15,5 milliárd font.

Az FCA közzétette az első éves jelentését az új célkitűzés alkalmazásáról, amely szerint felgyorsult a cégek engedélyezési folyamata: míg korábban csak az esetek 78,9%-át bírálták el törvényes határidőn belül, mostanra ez az arány 98%-ra nőtt. "Az FCA már jóval azelőtt is elősegítette a versenyképességet, hogy ezt előírták volna." - tette hozzá Nikhil Rathi.

A Manchester United és a brit kormány egyaránt fontos döntések előtt áll, amelyek jelentős gazdasági hatással bírnak. Az Old Trafford stadion sorsa és a költségvetési intézkedések, valamint a pénzügyi szabályozások felülvizsgálata egyaránt befolyásolják majd a jövőt.