Etikus-e orvosként Istent játszani?

Napjaink egyik megosztó témája az eutanázia legalizálása, amely kapcsán erős érvek szólnak mind mellette, mind ellene. Az Isteni műszak című film orvosi szemszögből közelíti meg ezt a témát.

Az orvosok és mentősök mindennapi hőstetteit bemutató filmek és sorozatok népszerűsége töretlen. Ezek a művek betekintést engednek abba, hogyan döntenek mások élete felett azok, akik a hétköznapi emberek közül kerülnek ki. A 2013-ban bemutatott Isteni műszak egy ilyen alkotás, amely a magyar film napján különösen nagy figyelmet érdemel. A film Milán, egy szerb–magyar dezertőr történetét meséli el, aki egy baleset következtében mentősként kezd dolgozni, és hamarosan rádöbben, hogy új társai illegális eutanáziával kereskednek. A mentősök szabálya szerint, ha valaki meghal, ők ingyen vacsorát és jelentős összeget kapnak.

A film groteszk trióját egy higgadt orvos, egy ninjakardos sofőr és Milán, a szerb dezertőr alkotják, akiknek kémája tökéletesen működik a képernyőn. A színészek, köztük Ötvös András és Keresztes Tamás, valamint Rába Roland, hitelesen adják át karaktereik drámáját.

A produkció 305 millió forintból készült 2012-ben, amely lehetővé tette a rendező és az operatőr számára, hogy kompromisszumok nélkül dolgozhassanak. A film a 90-es évek magyar egészségügyi körülményeit mutatja be, amelyeket a valóságban is sokan átéltek.

Az Isteni műszak a nézőt nem kíméli, nyers képekkel ábrázolja az orvosok munkáját. A film érzékeny témákat, mint az eutanázia és az emberi élet értéke, érzékenyen és súlyosan kezel, amelyek hatása napokig megmaradhat a nézőben. A film az RTL+ streaming felületén regisztráció után megtekinthető.