Magyarország EU-elnöksége és a jogállamiság megítélése

Magyarország Európai Unió Tanácsának elnökségének kezdete, 2023 július 1-jén, különös figyelmet vonhat a magyar jogállamiság kérdésére. Bóka János, az európai uniós ügyekért felelős miniszter szerint az elnökség alatt fokozott elvárásoknak kell megfelelniük, és a kormány készül is erre.

Az elnökség során Magyarország nem az Európai Uniót vagy a tagállami miniszterekből álló Tanácsot vezeti, hanem koordinációs és képviseleti feladatokat lát el, valamint részt vesz a napirend meghatározásában. Bóka János kiemelte, hogy a júniusi európai parlamenti választások után egy átmeneti időszak kezdődik, amely több uniós intézménynél is változást hoz, és a Tanács jelenti majd az intézményi stabilitást. Az Európai Bizottság új javaslatait csak novemberben várják, míg az Európai Parlamenttel az ősszel tudják újrakezdeni az egyeztetéseket. Az elnökség célja a zökkenőmentes intézményi átmenet biztosítása, és a miniszter szerint a kormányfő, Orbán Viktor, a szokásoknak megfelelően bemutatja majd a soros elnökség programját az Európai Parlamentben.

A magyar jogállamiság kérdése is napirendre kerülhet az elnökség alatt. A hetes cikkes eljárás, amit az Európai Parlament 2018-ban kezdeményezett, és amelyben a Tanács többször is meghallgatta a magyar kormányt, továbbra is folyamatban van. Bóka János szerint a belga elnökség végére terveznek egy újabb meghallgatást, de nincs szabály arra, hogy ezt minden fél éves időszakban meg kell ismételni. A jogállamisági (feltételességi) eljárás is terítékre kerülhet, amelyet az Európai Bizottság javaslatára a Tanács indított meg 2022 decemberében. Az eljárás lezárása fontos lehet, mivel az uniós források felfüggesztése miatt végleges forrásvesztés is bekövetkezhet.

A magyar kormány álláspontja az elnökség alatt sem változik majd a nyugatiaktól eltérő sarokpontokban, mondta Kovács Zoltán kormánybiztos. Az előző, 2011-es magyar elnökséghez képest most magasabb készültségi és magabiztossági szinten vannak, és a nagy rendezvényeket a Puskás Arénába tervezik, hogy ne okozzanak felfordulást Budapesten. A Tanács rendes miniszteri üléseit Brüsszelben tartják, az informálisokat pedig a soros elnökségi tagállamban, és Magyarországon az Európai Politikai Közösség csúcsát is rendezik.