Könnyek között búcsúzott a magyar férfi kézilabda-válogatott az olimpiától

A magyar férfi kézilabda-válogatott nem jutott tovább a negyeddöntőbe, miután négy gólos vereséget szenvedett Franciaországtól a csoportkör utolsó fordulójában a párizsi olimpián.

A magyar csapatnak győzelemre volt szüksége a továbbjutáshoz, de nem tudták felvenni a versenyt a házigazda és címvédő francia csapattal szemben. A mérkőzés mindkét fél számára kiélezett küzdelmet hozott, de a magyarok nem tudták tartani a lépést a franciák teljesítményével. A magyar csapatban olyan játékosok szerepeltek, mint Palasics, Szita és Imre, akik egy erős francia oldallal szembesültek. A játék szenvedélyes hangulatban zajlott egy zsúfolt arénában.

A magyarok támadójátéka akadozott, míg Franciaország szilárd védekezést mutatott be. Néhány jó pillanat ellenére a magyar csapat nem tudta ledolgozni a hátrányt, végül 20-24-re kikapott. Ezzel a vereséggel Magyarország búcsúzott az olimpiától, nem jutva be a negyeddöntőbe. A B csoport állásában Dánia 8 ponttal vezet, mögöttük Egyiptom 7, Norvégia 6, Franciaország 5, Magyarország 2, Argentína pedig 0 ponttal áll.

A magyar csapat öt mérkőzésből egyet nyert meg és négyet veszített el. Franciaország is lassan kezdte az olimpiát, de sikerült biztosítaniuk a helyüket a negyeddöntőben. A legendás Nikola Karabatic az utolsó tornáján vesz részt, és a magyarok elleni meccs után elmondta, hogy bár nem a legjobb kézilabdát játszották, fejben nyerték meg a találkozót. A magyarok erős teljesítményt nyújtottak a második félidőben, de Franciaország megőrizte az előnyét és megszerezte a győzelmet. Magyarország legutóbb 2012-ben vett részt az olimpián, ahol negyedik helyen végeztek. Öt alkalommal végeztek a negyedik helyen a múltban, de sosem értek el dobogós helyezést.

A magyar csapat rövid ideig vezetett a mérkőzés utolsó tíz percében, de végül négy góllal kikapott. Az ötödik helyen végeztek csoportjukban, ezzel véget ért az olimpiai útjuk. A világklasszisokkal teli francia csapat meglepő módon alulteljesített a tornán. A magyar játékosok elismerték, hogy a franciák megérdemelték a győzelmet. A magyar csapat szoros mérkőzéseket vívott Dániával és Norvégiával is. Az előrehaladási esélyeiket főként az Egyiptom elleni vereség és a Norvégia elleni utolsó másodperces kudarc befolyásolta.

A kapus Mikler Roland kiemelkedő védésekkel tűnt ki. Mikler a mérkőzés után nyugdíjba vonulását sejtette, és a Franciaország elleni meccs után elbúcsúzott a válogatottól, hálás, hogy részese lehetett ennek az utazásnak. Lékai Máté a védekezési problémákra és az elszalasztott lehetőségekre hívta fel a figyelmet. Ancsin Gábor dicsérte Mikler teljesítményét, míg Ligetvári Patrik a kihasználatlan lehetőségeket sajnálta a mérkőzésen.

Chema Rodríguez, a magyar kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya könnyek között értékelt, miután csapata kikapott Franciaországtól és kiesett az olimpiáról. „Hittünk abban, hogy képesek vagyunk valami nagy dologra és be tudunk jutni a negyeddöntőbe. Öt nagyon jó mérkőzést játszottunk, de ez sem volt elég. Persze, kikaptunk négyszer, és nagyon nehéz mit mondani ilyenkor, mert a srácok fantasztikusan dolgoztak, végig fókuszáltak voltak, mindent beleadtak” – kezdte értékelését Chema Rodríguez. Bánhidi Bence, a Szeged beállója szerint a védekezés és a kapusteljesítmény az, amivel elégedettek lehetünk, támadásban ezúttal nem jött ki a lépés. Sipos Adrián is a magyar védekezést dicsérte, elmondta, hogy voltak hullámvölgyek a meccsen, amikor nem tudtunk könnyű gólokat szerezni, a végére pedig elfogyott az erő és a szerencse.

Mikler Roland, aki a mérkőzés után higgadtan értékelt, 20 év után, a franciák elleni meccsel zárta le pályafutását a válogatottban. A kapus 2004-ben a franciák ellen mutatkozott be, és most ellenük játszotta az utolsó mérkőzését. Mikler elmondta, hogy bár nem volt megszokott helyzet számára a tartalékszerep, büszke a fiatal csapatra, mely sosem játszott alárendelt szerepet és szégyent nem vallott. A Szegeddel egy éves szerződést hosszabbító kapus a 2023-as vb egyik fontos meccsén, Izland legyőzéséből vette ki a részét, a csapat akkor indult el az olimpia felé vezető úton. A 2012-es, a londoni olimpián a negyedik helyen végző csapatnak is alapembere volt.

OLIMPIA, PÁRIZS 2024
Férfikézilabda, B csoport, 4. forduló
Magyarország–Franciaország 20–24 (8–11)

Korábban:
Egyiptom–Argentína 34–27

Később:
19.00: Dánia–Norvégia

A csoport állása:
1. Dánia 8 pont
2. Egyiptom 7 pont
3. Norvégia 6 pont
4. Franciaország 5 pont
5. Magyarország 2 pont
6. Argentína 0 pont