Maduro győzelmét vitatók elleni fellépés Venezuelában

Nicolás Maduro venezuelai elnök bejelentette, hogy nem kegyelmeznek a tüntetőknek, és már több mint ezer tüntetőt vettek őrizetbe, akiket a Tocorón és Tocuyito városi börtönökbe szállítottak.

Maduro, aki 2013 óta van hatalmon, a múlt vasárnapi választásokat követően hétfőn nyilvánították újra elnöknek, így harmadik hatéves mandátumát kezdheti meg. Az ellenzék azonban választási csalással vádolja a kormányt, és Edmundo Gonzálezt tartja az ország legitim elnökének. Az Egyesült Államok és több latin-amerikai ország, köztük Peru, Argentína, Ecuador, Panama, Uruguay és Costa Rica is Gonzálezt ismeri el győztesnek. Az ecuadori kormány hivatalosan is Gonzálezt ismerte el az elnökválasztás legitim győztesének. A hivatalos adatok szerint Maduro 51,2 százalékkal nyert, míg González 44,2 százalékot ért el, de az ellenzék szerint González a szavazatok 67 százalékát szerezte meg, és egy honlapon közzétett adatok szerint a leadott szavazatok 84%-a González győzelmét mutatja. Az egyéni választókerületek részletes eredményeit a választási bizottság még nem hozta nyilvánosságra.

Európai országok, köztük Franciaország, Spanyoloroszág, Hollandia, Németország, Lengyelország, Portugália és Olaszország állam- és kormányfői közös közleményben kérték a venezuelai vezetéstől a választási dokumentumok közzétételét, hogy biztosítsák a választási folyamat átláthatóságát és integritását. Az Európai Unió is közös nyilatkozatot adott ki, amelyet Magyarország nem vétózott meg, hanem csak kivárt és nem írta alá. Venezuela hagyományosan jó kapcsolatokat ápol Oroszországgal, amely Madurót tartja az ország legitim elnökének.

Az Egyesült Államok külügyminisztere, Anthony Blinken is Gonzálezt tartja győztesnek, és az ellenzék által megszerzett szavazólapokra hivatkozik. Maduro azonban nem ismeri el vereségét, és azzal vádolja az ellenzéket, hogy ellenforradalmi puccsra készülnek, emellett több ellenzéki vezetőt is megfenyegetett börtönbe kerüléssel. Blinken ezeket a fenyegetéseket antidemokratikus kísérletnek nevezte, és több dél-amerikai elnök is nehezen hihetőnek véli a választási eredményeket. A brazil kormányfő nem bírálta az eredményt, de nem is ismerte el Maduro győzelmét.

A venezuelai kormány elrendelte a Maduro győzelmét megkérdőjelező országok diplomatáinak kiutasítását, az argentin diplomaták pedig áramkimaradásokról számoltak be a nagykövetségükön. Több ezren gyűltek össze szombaton Venezuela-szerte, hogy Maduro újraválasztása ellen tiltakozzanak, élükön Maria Corina Machado ellenzéki képviselővel, aki napokig tartó bujkálást követően meglepetésszerűen jelent meg. Maduro is felszólította támogatóit, hogy vegyenek részt a mellette rendezett gyűléseken, és azzal vádolta az ellenzéket, hogy támadásokat tervez a biztonsági erők ellen. Maduro 2013 óta vezeti Venezuelát, és 80 százalékos GDP-csökkenést hozott össze uralma alatt, ami több mint hétmillió állampolgárt kényszerített kivándorlásra.