Ukrajna megkezdte az F-16-os vadászgépek bevetését

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy az ukrán légierő pilótái hivatalosan is megkezdték az amerikai gyártmányú F-16-os vadászgépek használatát az országon belüli műveletekhez.

Az elnök egy közelebbről meg nem nevezett ukrajnai támaszponton tartott sajtótájékoztatón osztotta meg a hírt, ahol az F-16-os vadászgépek a földön és a levegőben is megtekinthetők voltak. Az eseményen részt vett a légierő több pilótája is, akik már elkezdték használni ezeket a modern harci gépeket. Zelenszkij büszkeségét fejezte ki a pilóták iránt, akik elsajátították a repülőgépek kezelését és már bevetik őket Ukrajna érdekében, valamint köszönetet mondott azoknak a partnereknek – kiemelve Dániát, Hollandiát és az Egyesült Államokat –, akik lehetővé tették, hogy Ukrajna F-16-os vadászgépeket kapjon.

Az F-16-os vadászgépek beszerzése hosszú ideje szerepelt Kijev kívánságlistáján, és ezek a gépek rendkívül fejlett technológiával rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy hatékonyan vegyék fel a harcot az orosz légierőkkel szemben. Az amerikai gyártmányú vadászgépek gyorsasága és manőverezőképessége mellett modern fegyverrendszereik is hozzájárulnak ahhoz, hogy Ukrajna megerősíthesse légierejét.

Ukrajna összesen körülbelül 65 F-16-ost kap Dániától, Hollandiától, Norvégiától és Belgiumtól, de a pontos szám nem ismert. Becslések szerint eddig kb. 6 darabot adtak át az ukrán légierőnek, és sajtóértesülések szerint megközelítőleg 45 db F-16-os vadászgépet szállíthattak Ukrajnába. A szakértői konszenzus szerint azonban a gépek száma és az átadás üteme nem elegendő ahhoz, hogy érdemben változtatni tudjanak a háború menetén.

Zelenszkij a légierő napja alkalmából tartott eseményen nem árulta el, hogy hány vadászgép érkezett Ukrajnába, de megerősítette, hogy az első F-16-osok már megérkeztek, és reményét fejezte ki, hogy hamarosan újabb gépek érkeznek. Májusban már kiderült, hogy Ukrajna a nyáron megkapja a remélt vadászgépeket, és néhány ukrán pilóta már be is fejezte a kiképzést, hogy alkalmas legyen az F-16-osokkal való repülésre. Május 10-én az ukrán légierő parancsnoka, Mikola Olescsuk beszélt arról, hogy Csehország átadta Ukrajnának az első szimulátort a pilóták kiképzésére.

Zelenszkij szerint több vadászgépre van szükség ahhoz, hogy az ukrán hadsereg ellensúlyozni tudja az orosz légierő erejét. Az F-16-osok hadba lépése jelentős mérföldkő Ukrajna számára, még akkor is, ha a gépek pontos száma és hatása egyelőre nem világos. Oroszország korábban megfogadta, hogy el fogja pusztítani az F-16-os flottát. Hónapokig tartó kiképzés és tárgyalások után idén júliusban indultak el az első F-16-os repülőgépek Ukrajnába. Zelenszkij hozzátette, hogy jelenleg nincs még elegendő pilótája Ukrajnának, aki vezetni tudja a gépeket.

Az F-16 Fighting Falcon egy könnyű vadászrepülőgép, amelyet eredetileg az 1970-es években terveztek. Először 1979-ben állították szolgálatba, és az Egyesült Államok légiereje rendszeresen használta mind az iraki háborúkban, mind Afganisztánban. Az F-16-osokat 1978-ban mutatták be, nem képviselnek új technológiát, így a legtöbb nyugati haderőben már inkább visszavonultatják és a 2015-ben bemutatott F-38-asokkal helyettesítik őket. Viszont rakéták, bombák és rakéták hordozására is alkalmasak.

Szakértők szerint önmagukban a vadászgépek nem változtatják meg a frontvonalakat, de jó szolgálatot tehetnek azok ellen az orosz helikopterek ellen, amelyek orosz ellenőrzés alatt álló területekről indítják rakétáikat ukrán célpontok ellen. Az ukránok várakozása az, hogy az F-16-osok segíthetnek annyira visszaszorítani az orosz légierőt, hogy azok ne legyenek képesek siklóbombákkal célba venni az ukrán szárazföldi erőket.