Bangladesi zavargások: Kijárási tilalom és internetleállás

Vasárnap súlyos összecsapások történtek Bangladesben, ahol a rendőrség könnygázt és kábító gránátokat, valamint gumilövedéket vetett be a tüntetők ellen, akik Vazed Haszina miniszterelnök lemondását követelték. A zavargásokban legalább 72 ember vesztette életét, és több százan megsebesültek.

A bangladesi belügyminisztérium vasárnap este hat órától határozatlan idejű országos kijárási tilalmat rendelt el, ami az első ilyen intézkedés a múlt hónapban kezdődött tüntetések óta. A kormány válaszul leállította az internetszolgáltatásokat is, így Dakkában sem 4G, sem 3G nem érhető el, ami megnehezíti a helyiek közötti kommunikációt. A mobilszolgáltatók szerint a nagysebességű internetszolgáltatások leállítása a kormány utasítására történt, és a Facebook, valamint a WhatsApp sem volt elérhető szélessávú kapcsolaton keresztül.

A tüntetők a főbb autópályákat is elzárták, és diákok együttműködési programot indítottak a kormány lemondásának követelésére. A vasárnapi összecsapásokban mintegy kétszáz ember sérült meg. A tüntetések országszerte elterjedtek, és a bangladesi média szerint több településen is halálos áldozatokat követeltek, bár pontos számot egyik lap sem közölt.

A diákmozgalmak engedetlenségi mozgalmat hirdettek, arra kérve az embereket, hogy ne fizessenek adót vagy közüzemi számlákat, és szeretnék, ha az összes gyár és tömegközlekedés is leállna. A tiltakozáshullám júliusban kezdődött, amikor a bíróság felfüggesztette az állami állásokra vonatkozó kvótákat, amelyek szerint a kormányzati állások harminc százalékát a háborús veteránok rokonainak kellett volna kiadni. A múlt hónapban a tüntetések már majdnem kétszáz áldozatot követeltek, és a hatóságok körülbelül tízezer embert tartóztattak le.

A Legfelsőbb Bíróság a kvóták eltörlésével szüneteltette a tüntetéseket, de a diákok a múlt héten szórványos megmozdulások keretében visszatértek az utcákra, igazságot követelve a megöltek családjainak. A zavargások július közepén kezdődtek, miután a bangladesi Legfelsőbb Bíróság alkotmányellenesnek ítélte a kvótarendszer eltörlését, amely szerint a be nem töltött kormányzati állások mintegy 30 százalékát a Banglades 1971-es függetlenségi háborújában harcoló veteránok és rokonaik számára tartották fenn. A júliusi összecsapások után néhány nappal mégis visszavonta döntését a bíróság, így a veteránok és rokonaik kvótája 30 százalékról 5 százalékra csökkent, míg egy százalék az etnikai kisebbségi közösségeknek, valamint még egy százalék a harmadik neműeknek és a testi fogyatékosoknak jutott.

Haszina miniszterelnök és miniszterei tagadják a túlzott erőszak alkalmazását, és Haszina egy nemzetbiztonsági ülés után kijelentette, hogy az utcán tüntetők nem diákok, hanem terroristák, akik destabilizálni akarják a nemzetet. A 15 éve hatalmon lévő Haszina Vazed miniszterelnök szerint a „szabotázsban” és pusztításban részt vevő tüntetők már nem diákok, hanem bűnözők, így vaskézzel kell fellépni velük szemben. A kormánypárt szerint a miniszterelnök lemondására irányuló követelés is azt bizonyítja, hogy a tüntetéseknek már a legnagyobb ellenzéki pártnak számító Bangladesi Nacionalista Párt, és az időközben betiltott Jamaat-e-Iszlami párt áll a hátterében.