Jordánia közvetítési kísérlete kudarcot vallott

Jordánia nem járt sikerrel az Irán és Izrael közötti közvetítési kísérletében, miután Irán ragaszkodott ahhoz, hogy válaszoljon a Hamász politikai vezetője, Ismail Haniyeh teheráni meggyilkolására. Jordánia, amely nyomás alatt állt, hogy szakítsa meg a kapcsolatokat Tel-Avivval, Iránba látogatott, hogy megakadályozza egy izraeli támadást. Irán azonban elutasította a kompromisszumot, és határozott választ ígért. Jordánia attól tart, hogy Irán megtorló akciója érintheti őket, ha úgy tűnik, hogy segítik Izraelt. Korábban Jordánia lelőtt iráni rakétákat, amelyek Izrael felé tartottak, és lehetővé tette a francia haditengerészet számára, hogy radart telepítsen. Jordániában tüntetések zajlanak, amelyek a Gázai övezetet támogatják, és elítélik Netanyahu-t Haniyeh meggyilkolásáért. Irán választ követel a támadásra, és az Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) ülését szeretné összehívni, hogy nyomást gyakoroljon a Perzsa-öböl államaira Izraellel szemben. Jordánia külügyminiszterének iráni látogatása a diplomáciai kísérletek kudarcát tükrözi. Iránban vita folyik arról, hogyan válaszoljanak úgy, hogy ne játszanak Netanyahu kezére. Jelentések szerint Biden kritizálta Netanyahut, amiért félrevezette őt Haniyeh meggyilkolásának terveivel kapcsolatban. Irán kételkedik abban, hogy Biden csalódottsága nyomást gyakorolna Netanyahura. Zarif új szerepe esetleg erősítheti Irán kapcsolatait a Nyugattal. Iránban belső vita zajlik a katonai válaszról és a lehetséges Mossad-érintettségről Haniyeh meggyilkolásában. Az izraeli hadsereg tagadja az érintettségét a Hezbollah vezetőjének libanoni meggyilkolásában.

Izrael felkészül egy többnapos támadásra Irán és libanoni szövetségese, a Hezbollah részéről. A támadás során várhatóan rakétákat és drónokat indítanak hullámokban több napon keresztül. Az Egyesült Államok Izraellel együttműködve készül erre az offenzívára. Az iráni tisztviselők megtorló csapást ígértek Izrael ellen. Egy korábbi, áprilisban történt hasonló támadás során Irán 300 ballisztikus rakétát, hajózó rakétát és drónt indított Izrael felé, amelyek többségét az izraeli és amerikai erők elfogták.

A G7 külügyminiszterei online tanácskozásukon a Közel-Keleten uralkodó feszültség enyhítésére és önmérsékletre szólítottak fel. A G7 országok kifejezték aggodalmukat a térség helyzete miatt, és tűzszüneti egyezményt, valamint a palesztin túszok szabadon engedését követelték. A feszültség tovább nőtt a térségben a Hezbollah és a Hamász vezetőinek meggyilkolása után. Irán és szövetségesei Izraelt vádolják a merényletekkel. Az iráni Forradalmi Gárda fenyegetést intézett az Izrael elleni megtorlásban való részvételre.