Várhelyi Olivér kijelentéseire reagált a boszniai külügyminiszter

Elmedin Konaković boszniai külügyminiszter nyílt levélben fejezte ki nemtetszését Várhelyi Olivér, az Európai Unió bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős magyar biztosának szavai miatt.

A boszniai N1 Info portál szerint Konaković azzal vádolja a magyar biztost, hogy az ENSZ-ben szavazásra kerülő határozati javaslat, amely a srebrenicai mészárlás emléknapjáról szól, "stigmatizálja a szerb nemzetet" és nem segít a balkáni háborúk borzalmain való túllépésben. A külügyminiszter szerint Várhelyi "nyilvánosan csatlakozott Szerbia elnökének szégyenletes propagandájához", és elvárta volna tőle, hogy felelősségteljesebben, komolyabban és humánusabban viszonyuljon a témához.

Konaković úgy véli, a határozat az áldozatok hozzátartozóinak igazságot és békét hozhat, amit az is alátámaszt, hogy különböző bíróságok összesen 1500 év börtönt szabtak ki a több mint 8000 halálos áldozatot követelő etnikai tisztogatás vádlottaira.

„Elvitatni a jogot a népirtás áldozataitól, hogy meglegyen a saját emléknapjuk nemcsak rossz, de civilizálatlan is.” – írta Konaković a nyílt levélben.

A boszniai külügyminiszter szerint Aleksandar Vučić szerb államfő szavai csak a Szerbia belső problémáiról való figyelemelterelésre szolgálnak. Felvetette a kérdést, hogy Várhelyi mitől védi Vučićot és Milorad Dodikot, a boszniai szerb entitás vezetőjét, hiszen a határozattervezet nem is említi őket. Konaković szerint a régió destabilizálásától való félelmet azok szítják, akik "tagadják a népirtást, háborús bűnösöket ünnepelnek és hasonló szándékaik vannak a jövőben".

Az N1 Info megjegyzi, hogy Várhelyi Olivér valójában nem beszélt arról, hogy a határozati javaslat a szerbek kollektív bűnösségéről szólna. Ennek ellenére Bosznia-Hercegovina felfüggesztette a magyar külüggyel március 6-án kötött egyezmény végrehajtását, amely boszniai diplomaták EU-s témákban való továbbképzéséről szólt. Orbán Viktor miniszterelnök nemrégiben, április elején Szarajevóban tárgyalt, ahol kijelentette, hogy Magyarország támogatja Bosznia-Hercegovina uniós csatlakozását.

A bosznia-hercegovinai külügyminisztérium a felfüggesztést azzal indokolta, hogy a magyar kormány bejelentette, nem fogja megszavazni az ENSZ-határozatot, amely július 11-ét a 1995-ös srebrenicai népirtás áldozatainak emléknapjává nyilvánítaná. Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint az ilyen határozatok csak feszültséget keltenek a régióban, és a srebrenicai tragédia kapcsán elfogadandó határozat "mintegy démonizálná a teljes szerb nemzetet", ezért Magyarország nemmel fog szavazni az indítványra.

Szijjártó Péter szerdán Budapesten fogadta Milorad Dodikot, a boszniai Szerb Köztársaság elnökét, és kijelentette, hogy Bosznia-Hercegovina szépen haladt előre az európai integráció útján, és volt egy közös, erős törekvés minden entitás részéről a minél előbbi tagságra.