Trump mégis kiáll vitázni Kamala Harrisszel, de saját feltételeket szab

Donald Trump, a volt amerikai elnök elfogadta a felkérést, hogy Kamala Harrisszel szemben részt vegyen a Fox News elnökjelölt-vitáján, de kijelentette, hogy nem hajlandó az ABC által szervezett vitában részt venni.

Donald Trump hivatalosan is bejelentette, hogy részt vesz a Kamala Harrisszel szembeni elnökjelölt-vitában, amit a Fox News szervez. A vitát várhatóan Pennsylvaniában rendezik meg és élőben közvetítik szeptember 4-én. Kamala Harris, aki pénteken hivatalosan is a demokraták elnökjelöltje lett, egyelőre nem reagált a megkeresésre. A moderátorok Bret Baier és Martha MacCallum lehetnek.

Kamala Harris a jelenlegi alelnök, és az első fekete női elnökjelölt, valamint az első dél-ázsiai gyökerekkel rendelkező női elnökjelölt az Egyesült Államok történetében. Amennyiben nyer, ő lesz az ország első női elnöke. Friss közvélemény-kutatások szerint Harris népszerűsége megelőzte Trumpét az amerikai választók körében, bár csak marginális különbséggel.

A Fox News hírtelevízió bemutatta azt a videót, amelyet James Coperhaven készített, az egyik későbbi sebesült, aki életveszélyes sérüléseket szenvedett egy korábbi incidens során, amikor Donald Trumpot támadták. A felvételen látható volt a támadó, Thomas Matthew Crooks a háztetőn, ahol a lövéseket leadta. Coperhaven azóta javult állapotban van és a kórházat is elhagyhatta.

A titkosszolgálat megbízott igazgatója, Ronald Rowe, teljes mértékű együttműködést ígért a vizsgálatokban, amelyek a Trump elleni sikertelen merénylet után indultak. Rowe elismerte a szervezet felelősségét és kudarcát, valamint azt, hogy a jövőben Donald Trump, J. D. Vance, és Kamala Harris számára is biztosítani fogják a titkosszolgálati mesterlövész-egységet. A titkosszolgálat vezetője sajtótájékoztatóján elismerte, hogy a július 13-án történtekben a titkosszolgálat kudarcot vallott, és hogy a Kongresszus által kezdeményezett felülvizsgálatokat, valamint Joe Biden elnök által elrendelt vizsgálatot is segítik.

Trump a Truth Social nevű közösségi médiaoldalán tette közzé, hogy elfogadta a Fox News ajánlatát a vitára, és megjegyezte, hogy a szabályok hasonlóak lesznek, mint korábbi vitái esetében, de ezúttal népes közönség előtt zajlik majd. A Demokrata Párt vezető testülete, a Demokrata Nemzeti Bizottság pénteken tudatta, hogy Kamala Harris megszerezte a demokrata konvención szavazati joggal bíró delegáltak több mint felének a voksát, és így a Demokrata Párt elnökjelöltjévé válik már hétfőn, miután lezárul a delegáltak virtuális szavazása.

Harris korábban úgy fogalmazott, hogy „készen áll” a vitára a korábbi amerikai elnökkel, és sürgette ellenfelét, hogy ne álljon el attól a szeptember 10-én tartandó vitától, amelyet korábban még Joe Bidennel szerveztek le az ABC Newson. Azonban Trump kijelentette, hogy nem hajlandó az ABC által szervezett vitában részt venni.

: MTI beszámolója alapján. : A Fox News és a Truth Social információi alapján. : A Fox News és a Truth Social további információi alapján. : A titkosszolgálat sajtótájékoztatója alapján. : Az ABC és a Fox News információi alapján. : A Truth Social és a Fox News további információi alapján. : A Fox News és az ABC News információi alapján. : A CNN és a Blikk információi alapján.