Aerosmith visszavonul a turnézástól

Az Aerosmith, a legendás bostoni rockbanda bejelentette, hogy Steven Tyler énekes hangszálsérülése miatt végleg visszavonul a turnézástól. A zenekar, mely 1970 óta van jelen a zenei életben, hivatalosan is befejezte a koncertezést, miután Tyler, a 76 éves frontember hosszú hónapokig tartó küzdelmei a sérüléssel a nehéz döntéshez vezettek.

Az Aerosmith búcsúturnéját, a Peace Out Farewell Tour-t, melyet 2023 szeptemberében kezdtek, az Egyesült Államokban maradék koncertjeik lemondásával zárták le. A zenekar tagjai, akik mind hetven év felettiek, és Tyler sérülése súlyosabb volt, mint először gondolták, köszönetet mondtak a rajongóknak és a stábnak az öt évtizedes támogatásért.

A zenekar utolsó albuma 2012-ben jelent meg, és bár Tyler hosszú hónapokig küzdött a hangjával, a teljes felépülés nem lehetséges. A turné korábban is szünetelt, amikor Tyler fájdalomcsillapító-függősége miatt kezelésre szorult. A dobos, Joey Kramer nem vett részt a turnén, ami valószínűleg belső vitákra utal.

Az Aerosmith négy Grammy-díjat nyert, fellépett a 2001-es Super Bowl félidei show-jában, és bekerült a Rock and Roll Hall of Fame-be. Azonban Tyler személyét az utóbbi években szexuális zaklatási vádak is érték, köztük egy kiskorútól érkező vádak is, miután Kaliforniában ideiglenesen eltörölték a kiskorúak kárára elkövetett szexuális bűncselekmények elévülését. A zenekar döntése a turnézás befejezéséről azon alapult, hogy nem tudják már a kívánt minőségű előadásokat nyújtani.

A közösségi oldalukon tett bejelentésükben az Aerosmith így búcsúzott: "Hálásan köszönjük nektek - a világ legjobb rajongóinak. [...] Valóra váltottátok az álmainkat", és hozzátették, hogy bár nagyon reménykedtek benne, hogy folytathatják a turnét, mivel Tyler hosszú hónapok alatt sem gyógyult meg, meg kellett hozniuk ezt a „szívszorítóan nehéz” döntést. A rajongók a turné állomásaira váltott jegyeket visszaválthatják.