A Berlin mellett talált 4,5 milliárd éves záptojásszagú meteorit titkai

Berlin közelében talált meteoritdarabok, amelyek januárban hullottak a földre, körülbelül 4,5 milliárd évesek és a ritka aubritok osztályába tartoznak, a tudósok friss vizsgálatai szerint.

A Meteoritics & Planetary Science című folyóiratban közzétett tanulmány alapján a meteorit a Mars és a Jupiter közötti aszteroidaövből származik. A 2024 BX1 jelű kis aszteroida január 21-én égett el Berlin közelében, és darabjai Brandenburg tartomány Havelland régiójában hullottak a földre.

A lelőhely alapján a meteorit a Ribbeck nevet kapta. Egy 1,5-szer 10 kilométeres területen szétszórva 202 darab, összesen 1,8 kilogramm tömegű szilánkot sikerült összegyűjteni. A brandenburgi Ribbeck, Berge és Lietzow települések közelében találták meg a meteoritdarabokat.

A Ribbeck meteorit a magnéziumban és szilíciumban gazdag aubritok rendkívül ritka osztályába tartozik, és különleges státuszt tölt be ebben az osztályban, mivel a kőzet kivételesen nagy arányban tartalmaz szilikátokat.

A kutatók magyarázatot is találtak arra, hogy a meteoritdarabok miért árasztanak intenzív záptojásszagot. A hidrogénszulfid, amely a szagért felelős, az ásványi anyagok és a hó, azaz az olvadás következtében keletkezett víz közötti kémiai reakció során keletkezett.