Schmitt Pál védelmébe vette Iman Khelifet, Bárdosi Sándor kritikával illette

Schmitt Pál, a volt köztársasági elnök és kétszeres olimpiai bajnok párbajtőröző kiállt az algériai bokszolónő, Iman Khelif mellett, aki a kormánypárti politikusok és sportolók támadásainak is célpontja lett.

Schmitt Pál a Hír TV péntek esti műsorában beszélt arról, hogy nem csatlakozik azokhoz, akik kritizálják az algériai bokszolót, mivel az útlevelében nőként van bejegyezve és nőnek született. A Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke szerint a tudományos vizsgálatok, mint a tesztoszteronszint, vagy a fizikai, biológiai, hormonális vizsgálatok is azt igazolják, hogy Imane Helif nőként versenyez. Schmitt hangsúlyozta, hogy a versenyző rengeteg ellenőrzésen megy keresztül, így nem állítható, hogy jogtalanul versenyezne, mivel ha így lenne, akkor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) megvédené az esélyegyenlőséget és a fair play legfontosabb alapszabályát.

Ezzel szemben Bárdosi Sándor, az olimpiai ezüstérmes birkózó, az Indexnek adott interjújában kritikával illette Khelifet, mondván, hogy a boksz komoly sérüléseket okozhat, és ha valaki férfiakhoz hasonló tesztoszteron-szinttel rendelkezik, mint Helif, akkor a doppinghasználat gyanúja merül fel, ami kizárná a versenyzőt a küzdelemből. Bárdosi szégyennek nevezte, hogy ilyen előfordulhat egy olimpián, és hiányolta a nővédő szervezetek hangos tiltakozását.

A volt köztársasági elnök kijelentette, hogy nincs olyan jogi kitétel, amely alapján Khelifet ne lehetne nőnek tekinteni, és a fair play szabályai szerint nincs mit tenni. Schmitt Pál szerint az összes versenyző tudományosan védett, és folyamatosan ellenőrzik a nőt.

Iman Khelif szombaton egy magyar bokszolóval, Hámori Lucával mérkőzik meg, aki korábban kijelentette, hogy akár fiú, akár lány az algériai bokszoló, ő le akarja győzni. Az algériai bokszolót már kilencen is legyőzték korábban női mezőnyben. Helifet tavaly az Új-Delhiben rendezett világbajnokságon kizárták a döntő előtt, mert túl magas volt a tesztoszteronszintje, de a Nemzetközi Olimpiai Bizottság megvédte a versenyzési jogát. Bárdosi Sándor szerint Hámori Luca esetében azért sem opció, hogy visszalépjen, mert a győztes biztosan érmesként távozik Párizsból.

Az algériai versenyző indulása napok óta beárnyékolja az olimpiát, és a világ sportéletén túl a közélet, valamint politika ismert szereplőit is véleményformálásra késztette, többek között Elon Muskot és J. K. Rowlingot is. Arról nem is beszélve: győzelme esetén alighanem sokan nem tudják majd őszintén ünnepelni őt, és egyáltalán nem csupán a magyarok.