Sunderlandi zavargások a southporti tragédia után

Sunderland városában erőszakos zavargások törtek ki, miután egy rendőrségi épületet megtámadtak és egy másikat felgyújtottak a tüntetők péntek este. A rendőrökkel való összecsapások során három rendőr kórházba került, nyolc embert letartóztattak.

A rendőrség jelentése szerint a brit rendfenntartó erők "súlyos erőszak" áldozataivá váltak, amikor több száz ember tombolt a városban, rendőrökre támadtak és legalább egy autót felgyújtottak. A rendőrök söröshordókkal is megdobálták a tüntetőket, akik "Kinek az utcái? A mi utcáink!" kiáltásokkal fejezték ki haragjukat. A maszkot viselő zavargókat lovas rendőrökkel próbálták visszaszorítani. A northumbriai rendőrség vezetője a péntek esti eseményeket "súlyos és tartós" erőszakos cselekményeknek nevezte, amit rendkívül sajnálatosnak tartott. Yvette Cooper belügyminiszter is megszólalt az ügyben, hangsúlyozva, hogy a rendőrökre támadó bűnözők meg fogják fizetni az árát az erőszaknak, és hogy a rendőrség a kormány teljes támogatását élvezi, hogy a lehető legerélyesebben, a törvény teljes erejével lépjen fel.

A zavargások hátterében egy hétfői tragikus esemény áll, amikor Southportban egy támadó halálra késelt három kislányt, és további tizenegy embert, köztük nyolc gyereket súlyosan megsebesített. A támadásban részt vevő gyerekek egy Taylor Swift-témájú tánc-, jóga- és karkötőkészítő rendezvényen vettek részt, amikor a 17 éves Axel Rudakubana késsel rontott rájuk. A lancashire-i Banksből származó Rudakubana ellen háromrendbeli gyilkosság és tízrendbeli gyilkossági kísérlet miatt emeltek vádat.

A pénteki zavargások során a tömeg néhány tagja iszlamofób szidalmakat kiabált és a szélsőjobboldali aktivista, Stephen Yaxley-Lennon, ismertebb nevén Tommy Robinson nevét skandálta, aki az X-en terjesztett egy álhírt a támadó személyéről, miszerint a southporti támadó menedékkérő volt, aki nemrég érkezett az Egyesült Királyságba hajóval. Emellett a liverpooli Abdullah Quilliam mecset előtt összegyűlt kétszáz rasszistaellenes tüntető, akik a menekültek melletti szolidaritásukat fejezték ki.

A rendőrség készül egy esetlegesen feszült hétvégére, és több városban, köztük Nottinghamben, Rotherhamben, Cardiffban és Belfastban is tüntetésekre számítanak. A fővárosi rendőrség bejelentette, hogy megnövelte erőinek létszámát, hogy megnyugtassa a lakosságot, miközben a fővárosban egy palesztinbarát felvonulást, valamint egy bevándorlásellenes tüntetést is terveznek. A Merseyside megyei rendőrség, amelynek mintegy ötven rendőre megsérült a keddi összecsapásokban, szintén készen áll az esetleges újabb összecsapásokra, és több rendőrt vezényelt Liverpool belvárosába.

Keir Starmer brit miniszterelnök kijelentette, hogy szilárdan kiáll a rendőrség mellett, és elítélte az egyre több erőszakos gyűlést, amelyeket "egyértelműen" a "szélsőjobboldali gyűlölet" táplál. A késelés után több angliai városban is zavargások törtek ki, Londonban több mint száz embert tartóztattak le, Manchesterben is tüntetések voltak, Hartlepoolban pedig a tiltakozók felgyújtottak egy rendőrautót, a rendőröket tűzijátékkal, üvegekkel és tojásokkal dobálták. Az északkeleti régió polgármestere, Kim McGuinness „megdöbbenéssel” reagált a zavargásokra, és az X-en kifejtette, hogy az erőszakos cselekmények és a rendőrség elleni támadások elfogadhatatlanok.