Szomáliai terrortámadás a mogadishui strandon

Legkevesebb 32 ember életét vesztette és 63-an megsérültek, amikor egy öngyilkos merénylő és társai támadást hajtottak végre a szomáliai főváros, Mogadishu népszerű strandján és egy ottani szálloda ellen.

Péntek este egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát a szálloda bejáratánál, majd négy társa lövöldözni kezdett a tengerparton tartózkodókra és megpróbálta megrohamozni az épületet. A támadók és a rendőrök között kialakult tűzpárbaj szombat kora reggelig tartott, melynek során a négy támadó közül három meghalt, egyet pedig élve fogtak el a rendőrök, miközben egy katona is életét vesztette.

A Lido Beach, mely a mogadishui lakosok kedvenc hétvégi pihenőhelye, pánikszerű menekülés színhelyévé vált a lövöldözés miatt. A mentőcsapatok a tűzpárbaj alatt nem tudtak eljutni a sérültekhez, így az áldozatok száma még növekedhet. A kórházak véradásra szólítottak fel a sok sérült ellátásához.

Az al-Shabaab iszlamista terrorista milícia nem vállalta azonnal a felelősséget a támadásért, de a szomáliai állami média őket tette felelőssé. A csoport az ellenőrzésük alatt tartja Szomália egyes területeit, de az elmúlt években a fővárosból már kiszorították őket.

A mogadishui strand újbóli használatának lehetőségét a normalizálódás jelének tekintették a válság sújtotta országban, azonban a mindennapos erőszak és támadások évei után újra és újra támadásokra kerül sor a kormányintézmények, valamint a mogadishui szállodák és éttermek ellen. Ezek az intézmények az iszlamisták szerint a nyugati életmód bástyái. Júliusban például tizenegy ember esett áldozatul egy étterem elleni terrortámadásnak a labdarúgó Európa-bajnokság döntője alatt.

Egy túlélő, Hasszan Farah sokként élte meg az eseményeket. "Az étteremben kávét szürcsölgettem és jól elbeszélgettem a barátaimmal, amikor láttam, hogy egy nagydarab férfi futni kezdett. Egy másodperc múlva villámlásszerű fény és hatalmas robbanás következett" - mondta Farah. "Elborított minket a füst. Az étteremben és azon kívül is sokan feküdtek a földön, míg mások sírtak" - tette hozzá.