Izraeli támadások és a Hezbollah válasza

Izrael több támadást is végrehajtott a Hezbollah és a Hamász vezetői ellen, ami jelentős feszültséget okozott a Közel-Keleten. Irán kijelentette, hogy a Hezbollahnak mélyen Izrael belsejébe kell csapást mérnie, nem korlátozódva a katonai célpontokra, válaszul a kedden Bejrút közelében elkövetett merényletre.

Fuad Sukr, a Hezbollah katonai vezetője egy izraeli légitámadásban vesztette életét Bejrút déli külvárosában, a támadásban további hat személy, köztük öt civil is meghalt. Hasszán Naszrallah, a Hezbollah vezetője "bosszút" ígért a fellegváruk elleni "agresszióra", ami újabb eszkalációtól való aggodalmat kelt.

Irán ENSZ-képviselője szerint a Hezbollah további célpontokat fog választani, és Izrael mélyére mér csapást. A képviselő hozzátette, hogy a keddi támadás átlépett bizonyos határokat, és a libanoni mozgalom nem fogja a válaszlépéseket katonai célpontokra korlátozni. Irán és a Hamász Izraelt vádolja Iszmail Haníjé, a palesztin iszlamista mozgalom vezetőjének meggyilkolásával Teheránban, és megtorlással fenyegetőznek.

Hosszein Szalami tábornok, az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka fenyegette meg Izraelt, hogy térségbeli szövetségesei széles körű ellencsapást mérnek Izraelre. Szalami "kemény és véres bosszúról" beszélt, és a Hezbollah vezetőjének írt levelében az ellenállási csoportok "szent bosszújával" fenyegetőzött. Mohammad Bageri, az iráni fegyveres erők vezérkari főnöke is "véres bosszút" emlegetett, és azt mondta, hogy a hadsereg "már csak a megtorló csapás végrehajtásának időpontját mérlegelik".

Egy másik incidensben, Ciszjordániában egy izraeli légicsapás megölte a Hamász egyik parancsnokát, a támadásban további négy ember is meghalt. A WAFA palesztin hírügynökség szerint az izraeli erők egy harcosokat szállító járműre mértek csapást, amelyben a szervezet tulkarmi egységének egyik parancsnoka is életét vesztette. Az izraeli hadsereg a támadással kapcsolatban annyit közölt, hogy légicsapást hajtott végre a terrorszervezet egyik csoportja ellen a ciszjordániai Tulkarm város környékén.

A Hamász Izrael ellen tavaly október 7-én elkövetett terrortámadása, illetve a Gázai övezetben zajló háború kitörése óta a zsidó állam Ciszjordániában is egyre több katonai akciót hajt végre. Iszmail Haníje és Fuad Sukr megölése után a feszültség tovább fokozódott a régióban.

A Kajhan című keményvonalas iráni lap szerint Iránnak és szövetségeseinek Tel-Avivra és Haifára kellene csapást mérniük, és izraeli tisztségviselőket kellene célba venniük. Az újság azt írta, hogy "olyan területek, mint Tel-Aviv és Haifa, valamint stratégiai központok és különösen a közelmúltbeli bűncselekményekben érintett egyes tisztségviselők lakóhelye a megtorlás célpontjai között szerepelnek", és "különleges műveletek is várhatóak, amelyek fájdalmas emberáldozatokkal is járnak majd".