Váratlan helyről kapott erős üzenetet Hámori Luca

Az Indexnek adott exkluzív interjúban Sara Huff, a híres brazil ex-feminista őszintén mesélt életének nehézségeiről, személyes átalakulásáról és a modern feminizmusról alkotott kritikáiról. Ma különleges üzenettel fordul Hámori Luca magyar olimpikonhoz, aki a közelgő mérkőzésén egy ellentmondásos kihívással néz szembe. Interjúnkat az MCC Feszten vettük fel.

Sara Huff valaha a feminizmus lelkes szószólója volt, mára azonban az egyik leghangosabb kritikusa. Története egy viharos brazil környezetben kezdődött, amelyet erőszak, bántalmazás és a társadalom csekély támogatása jellemzett.

Van egy bátyám, aki akkoriban drogdíler volt, és nagy kábítószer-kereskedőkkel állt kapcsolatban, így rendkívül erőszakos környezetben nőttem fel. Én és a szüleim rengeteg bántalmazást szenvedtünk el miatta. Amikor 16 éves lettem, a bátyám kirúgott a házból és a prostitúcióban kötöttem ki, mert kellett egy hely, ahova mehetek, és étel, hogy túléljek – tárta fel a múltbéli abúzusokat.

Huff 18 éves korában, az interneten keresztül ismerte meg a feminizmust, lenyűgözte annak függetlenséget és egyenlőséget ígérő üzenete.

Olyan volt, mint egy harc a nők szabadságáért, a nők jogaiért, olyan gyönyörű terminológiákkal, mint a megerősített nő (empowered women). Meg akarsz menteni másokat. Jobbá akarod tenni a világot. Ezért csatlakoztam ehhez a mozgalomhoz, amelynek kiváló marketingje és promóciója van – emlékezett vissza.

A sors fintora, hogy ugyan az abortusz mellett állt ki, 22 évesen maga is teherbe esett. Akkor a feminista barátai és vezetői azt mondták: „Hűha, te vagy a legfeministább ebben az országban. Abortuszra kell menned, mert ez hozzájárul a politikai vitához az országunkban, ez előnyös lesz számunkra”.

Miközben erős vérzése volt és láz gyötörte, felhívta a barátait és ismerőseit, akik a támogatásukról biztosították, de csak szóban, mert hosszú órák múlva sem érkeztek meg otthonához.

Szó szerint hagytak volna meghalni. Végül a szomszédom sietett a segítségemre, aki egy katolikus férfi. Ő vitt be autóval a kórházba.

Huff kritikája a modern feminizmus iránt azon az elképzelésen alapul, hogy a mozgalom egy téves értelemben vett szabadságot hirdet.

Nők, nem kell, hogy a feminista mozgalom erősítsen minket. Miért? Mert már eleve erősek vagyunk. Úgy születtünk, hogy hatalmunk van, de a mi hatalmunk más, mint a férfiaké – mondta Huff.

Huff kritizálja a mozgalmat azért is, mert a férfiakat erősíti a nők kárára.

Most a nők meg vannak győződve arról, hogy szabadság, ha minden idiótával szexelnek... Valójában a férfiaknak már nem is kell igénybe venniük a prostitúciót, hiszen ott vannak a randiappok – jegyezte meg.

Huff üzenete Hámori Lucának nem csupán a sportról szól; a rendszerek és ideológiák kihívásáról, amelyek az igazságtalanságot az egyenlőség álcája alatt terjesztik.

A feminista nők nagyszerűek a tiltakozásban. A sportolónőknek is el kellene kezdeniük tiltakozni azzal, hogy egyszerűen nem vesznek részt. Mert, ha nem vesznek részt, az esemény nem fog megtörténni. Egyébként ha nem engedem, hogy egy férfi megverjen az utcán, akkor miért engedném a ringben? – érvelt Huff.

Rákay Philip úgy látja, hogy „sokkoló és egyben gyomorforgató”, ami a párizsi olimpia körül történik.

„Sokkoló és egyben gyomorforgató, ami a párizsi olimpia körül történik! Egy héttel ezelőtt azt kellett végignéznem a családommal, hogy az egyik legmagasztosabb eszmére épülő világverseny megnyitóján tort ül a szubhumán deviancia, hogy kéjesen gyalázzák a kereszténységet, hogy drag queenek és mindenféle beteg struktúrák gúnyolják Leonardo da Vinci örökérvényű Utolsó vacsoráját, meggyalázva ezzel többmilliárd ember hitét és értékrendjét” – kezdte Facebook-posztját Rákay Philip.

tegnap este pedig egy magát nőnek álmodó férfi ütötte ki brutálisan ellenfelét a női ökölvívásban. Sosem feledem az olasz boxoló lány elkeseredett zokogásának látványát.

Rákay Philip szerint nem csoda, ha úgy érzi az ember, megőrült a világ, ezért „talán soha nem volt még nagyobb szükség arra, hogy a lehető legmagasabbra emeljük a normalitás zászlaját, a deviancia, a kibillent, beteg provokáció, az abnormalitás, a woke-idiotizmus ellen harcolva."

Vujity Tvrtko a Facebook-oldalán egy hosszú posztban méltatta Hámori Lucát, akire ma az egész világ fog figyelni, hiszen az ötkarikás játékok egyik legnagyobb érdeklődést keltő mérkőzését fogja ma megvívni. Szerinte a fiatal sportoló példamutatóan kezeli a helyzetet, számára pedig Luca már a végeredménytől függetlenül győztes.

"Drága Luca! Előre írom, akármi is lesz ma délután: példakép vagy, s -remélhetőleg- hosszú pályafutásod alatt nagyon sok kislányt és kisfiút tudsz majd inspirálni, nagyon sok embernek tudsz erőt adni, rajtuk kívül pedig nagyon sok örömet okozhatsz még drága Kőszegednek és nekünk mindannyiunknak. Engem már most is erősebbé tettél, mert példád és kiállásod csodálatos! Hiszen nincs erősebb ember annál, aki a saját igazáért és a méltóságért harcol, bármilyen módon is tegye azt... Ez maga az EMBERSÉG, amelyből sportolónőnk a világ szeme láttára vizsgázik példamutatóan!" - írja Vujity Tvrtko.

Hámori Luca, a magyar olimpiai bokszoló, aki a közelgő mérkőzésén egy ellentmondásos kihívással néz szembe, eltávolította TikTok-videóját és Instagram-sztorijait, amelyekben férfiként hivatkozott olimpiai ellenfelére, Imane Helifre. A magyar bokszoló korábban úgy nyilatkozott, hogy nem foglalkozik az ellenfél nemével, és minden tőle telhetőt megtesz a győzelemért. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szóvivője, Mark Adams szerint ez nem egy transzügy, és figyelmeztetett, hogy az egésznek nem szabad boszorkányüldözésig fajulnia. Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is megszólalt az ügyben, hangsúlyozva, hogy Helif nőként született és versenyez.

Pintér Tamás, Dunaújváros jobbikos polgármestere, aki maga is hosszú ideig űzött küzdősportokat, a Jobbik-Konzervatívok közösségi oldalán osztotta meg gondolatait Hámori Luca helyzetéről. Pintér szerint a sportolónak nem az aggódásra, hanem a hitre van szüksége a verseny előtt. "Hámori Luca magyar ökölvívónk ma mérkőzik meg egy algériai, biológiailag férfi versenyzővel, akinek az előző ellenfele 46 másodperc után feladta a meccset – törött orral. Lucáért sokan aggódnak, vannak, akik visszalépést kérnek vagy várnak tőle" - írja Pintér, hozzátéve, hogy Luca történelmet ír akkor is, ha 10 másodpercig bírja, és akkor is, ha győz. Hatalmas felháborodást váltott ki, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szabályrendszere alapján elindulhatott Párizsban Iman Helif, az algériai bokszolónő, aki korábban nemi teszten bukott meg.

(Borítókép: Sara Huff. Fotó: Papajcsik Péter / Index)