Tóth Andi üzenete Hámori Lucának a bokszmeccs után

A magyar énekesnő, Tóth Andi, támogatásáról biztosította Hámori Lucát, aki az algériai Imane Helif ellen lépett ringbe a 66 kg negyeddöntőjében és végül egyhangú pontozással kikapott.

A magyar ökölvívó, Hámori Luca szombat délután (17:06-kor) fogta megküzdeni az algériai Imane Helif ellen a párizsi olimpián. Helifet, aki tavaly kizárták a világbajnokságról túl magas tesztoszteronszintje és férfiakra jellemző XY kromoszómái miatt, csütörtökön az olasz Angela Carinit győzte le mindössze 46 másodperc alatt. Carini a meccs után nem volt hajlandó kezet fogni ellenfelével, és igazságtalannak nevezte a helyzetet, bár később bocsánatot kért Heliftől.

Hámori Luca a közösségi médiában is megszólalt az ügyben, kijelentve, hogy nem fél az ellenfelétől, és készen áll a küzdelemre, függetlenül attól, hogy az ellenfél férfi vagy nő. Az ökölvívó minden olyan tartalmat eltávolított közösségi oldalairól, amelyben Helifről beszélt, és amelyekben férfiként hivatkozott ellenfelére, ezeket a felvételeket alig két órával a közzététel után eltávolította. A negyeddöntőben azonban Hámori egyhangú pontozással kikapott Helif ellen, így az ötödik helyen végzett Párizsban. A mérkőzést nagy érdeklődés övezte, a közönség nagy ovációval fogadta Helifet. Az elődöntőt augusztus 6-án este 10 órakor rendezik meg a Roland Garroson.

Tóth Andi, aki nemrégiben osztotta meg Hámori Luca egy videóját, kifejezte, hogy bár nem néz tévét, imádkozni fog a magyar sportolóért, és figyelemmel követi majd a meccset. Az énekesnő Instagram-történetében azt írta: "Tövig rágva a körmömet nézlek és szurkolok. GO LUCA!". A vereség után várhatóan továbbra is támogatja Hámori Lucát, aki két győzelemmel kezdte az olimpiát, legyőzve az ír Grainne Walsht és az ausztrál Marissa Williamsont, mielőtt szembenézett volna Helifel. Helif korábban is botrányba keveredett nemi vizsgálat miatt, de a NOB döntése értelmében nőként versenyezhetett az olimpián.

A magyar szövetség tiltakozott Helif indulása ellen, a Magyar Olimpiai Bizottság közleményt adott ki, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerint azonban minden rendben van vele. Az ügyben többen is felszólaltak már, mások mellett Elon Musk, J. K. Rowling és Schmitt Pál is. Az IBA ugyanakkor közölte, hogy így is megítéli az 50 ezres pénzjutalmat azoknak, akik Helif ellen veszítenek.

Orbán Viktor miniszterelnök is megszólalt a témában, és Facebook-posztjában a várvédő egri nőkhöz hasonlította Hámori Lucát, kiemelve, hogy "Bravo Luca! Mint régen az egri nők..." Ez az első alkalom, hogy a miniszterelnök az olimpia kezdete óta olyan versenyzőről posztolt, aki nem nyert aranyérmet.

Hámori Luca a meccs után sportszerűségről beszélt, és tisztelettel nyilatkozott Helifről, mondván, hogy mindketten sportszerűen viselkedtek, és hogy ő maga hálás azért, hogy idáig eljuthatott. „Minden félelmemet és kétségemet elhagytam, mielőtt beléptem a ringbe, tudtam saját magamat hozni, amit megbeszéltünk az edzőkkel, tudtam élvezni a háromszor három percet, egy pillanatig sem vagyok csalódott, minden tőlem telhetőt megtettem” – magyarázta Hámori. Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) magyar tagja is megszólalt, kiemelve, hogy a magyarok mindig is a tisztességes verseny és a fair play pártján állnak, és hogy a párizsi olimpia bokszversenyének megvannak a maga tanulságai, amelyeket a játékok után elemezni kell.

A NOB elnöke, Thomas Bach szerint a nemiség meghatározásának kérdésében a szakértők véleményét kész meghallgatni, ha azok új tudományos módszert javasolnak. Bach hangsúlyozta, hogy Helif és a tajvani Lin Jü-tin, akik hasonló helyzetben vannak, nőként születtek és nőként nevelkedtek, és útlevelükben is nőként vannak feltüntetve. A NOB elnöke szerint elfogadhatatlan a témában folyó gyűlöletbeszéd és agresszió a közösségi médiában.

Algéria elnöke, Abdelmadjid Tebboune is tweetelt. Gratulált Helfinek, és azt írta, „megtisztelted Algériát, az algériai nőket és az algériai ökölvívást. Kiállunk melletted, bármilyen eredményt is érj el…” A következő két mérkőzéshez sok sikert kívánt.

Az IBA orosz elnöke, Umar Kremljov bejelentette, hogy az olimpiai bajnoknak kijáró 50 000 dolláros pénzjutalmat megítéli azoknak a versenyzőknek, akik Helif és a tajvani Lin Jü-ting ellen veszítenek, így vélhetően Hámori Luca is megkapja ezt a fájdalomdíjat. Az IBA ezzel a döntésével összesen 3,1 millió dollárt oszt ki Párizsban a helyezettek, edzőik és szövetségeik között.