Semmis a 9/11 terrortámadás kitervelőivel született vádalku

Az amerikai védelmi miniszter, Lloyd Austin visszavonta a szeptember 11-i terrortámadások kitervelőivel kötött vádalkut, és felmentette az ügyészeket, akik évekig dolgoztak az alku megkötésén.

Két nappal ezelőtt a Pentagon bejelentette, hogy tárgyalás előtti megállapodást kötöttek a 2001. szeptember 11-i terrortámadások kitervelésével vádolt férfiak közül hárommal, azonban Lloyd Austin védelmi miniszter egy meglepetésszerű határozatban az egészet visszavonta. A Guantánamói-öbölben fogva tartott Hálid Sejk Mohamedet, Valid Mohamed Szalih Mubarak Bin Attast és Musztafa Ahmed Adam al-Havszavit évek óta nem állították bíróság elé. Az alku értelmében a férfiak bűnösnek vallották volna magukat az összes vádpontban, cserébe az ügyészség nem kér halálbüntetést, hanem életfogytiglani börtönbüntetést.

Austin a határozatában kifejtette, hogy egy ilyen horderejű döntésért neki kell viselnie a felelősséget, ezért lép vissza a három tárgyalás előtti megállapodástól. Az ügyben két éve folytak a tárgyalások a vádalku lehetőségéről, amelynek célja a hosszadalmas bírósági procedúra elkerülése volt, amit a kínzásokkal szerzett információk elfogadhatóságával kapcsolatos jogi viták is nehezítenek.

Mohammedet 2008-ban vádolták meg, és az Egyesült Államok már akkor halálbüntetést kért rá. A katonai per azonban évek óta késik, mivel az USA megoldást keres arra, hogyan kezelje a CIA titkos börtöneiben alkalmazott kínzások ügyét. A tárgyalás 2021. január 11-én kezdődött volna, de a bírók lemondása és a koronavírus-járvány miatt az időpont kitolódott. Az ügyészek 2022 eleje óta dolgoztak a vádalku feltételein.

A vádalku bejelentése ellenérzéseket váltott ki mindkét politikai oldalon, valamint a 9/11 áldozatait képviselő csoportok részéről is. Az al-Kaida 2001-es terrortámadásában közel 3000 ember halt meg, ami az Egyesült Államok történetében a Pearl Harbour elleni 1941-es japán támadás óta a legtöbb halálos áldozatot követelő támadás volt. Halid Shejk Mohammadot sokan a támadás fő kitervelőjeként tartják számon, őt 2003 márciusában fogták el Pakisztánban, al-Havszavival együtt.

Az általános felháborodást követően Austin saját hatáskörében visszavonta a vádalkut. A 9/11 Justice elnöke, Brett Eagleson megdöbbenését fejezte ki amiatt, hogy a Pentagon ügyészei nem konzultáltak az áldozatok családtagjaival, és nem adtak előzetes tájékoztatást a tervezett vádalkuról. Mike Rogers, a képviselőház katonai-védelmi ügyekért felelős bizottságának elnöke vizsgálatot indított az elfogadhatatlan intézkedés ügyében, míg a Fehér Ház közölte, hogy az elnöki hivatal nem tudott a vádalku tervéről, és a visszavonást a Pentagon illetékességére hivatkozva nem kommentálta. Lloyd Austin a vádalku visszavonásáról szóló bejelentése után hangsúlyozta, hogy a Biden-kormány a politikai és társadalmi nyomásra korrigálta a döntést, ezt a lépést Mike Johnson, a képviselőház republikánus elnöke is támogatta.

A vád szerint Hálíd Sejk Mohamed irányította és finanszírozta annak a 19 embernek a kiképzését, akik 2001. szeptember 11-én végrehajtották a repülőgépek eltérítésével elkövetett összehangolt terrortámadást.