Ukrán sikerek a Krím félszigeten

Az ukrán hadsereg sikeresen elsüllyesztett egy orosz tengeralattjárót és károkat okozott egy Sz-400-as légvédelmi rendszerben a Krím félszigeten. A támadás során a Sz-400-as rendszer négy indítóállását rongálták meg. Az ukrán erők a Rosztov-on-Don nevű tengeralattjárót is eltalálták Szevasztopol kikötőjében, amely az orosz haditengerészet egyik fő bázisa a Krímen.

Az ukrán vezérkar szerint a Rosztov-na-Donu tengeralattjáró elsüllyesztése bizonyítja, hogy nincs biztonságos hely az orosz flotta számára a Fekete-tengeren. A tengeralattjáró, amely Kalibr rakétákat képes indítani, 300 millió dollár értékűnek becsülték. Az oroszok nem erősítették meg a hírt, de az ukrán katonai vezetés szerint a támadás sikerrel érte a célpontot.

A Rosztov-na-Donu tengeralattjárót 2014 decemberében állították szolgálatba, és egy korábbi ukrán rakétatámadásban, 2023 szeptemberében már súlyosan megrongálódott. A javításokat és teszteket Szevasztopolban végezték el. Az ukrán védelmi erők szerint az oroszok folyamatosan nyomulnak előre taktikusan, és heves támadásokat intéznek az ukrán Pokrovszk ellen, ahol sokan kérnek evakuációt.