Hatósági ellenőrzés a Magyar Evangéliumi Testvérközösség intézményeinél

Budapest Főváros Kormányhivatala hatósági ellenőrzést végez a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) által fenntartott oktatási és szociális intézményekben. Az ellenőrzés célja annak megállapítása, hogy a fenntartó képes-e eleget tenni a vállalt feladatainak, betartja-e a jogszabályokat, és folyamatosan képes-e nyújtani a szociális szolgáltatásokat. A MET intézményei jelentős köztartozást halmoztak fel, és huzamosabb ideje nem egyenlítették ki a közműszolgáltatások számláit.

A MET július 16-tól kezdve NAV által inkasszóval érintett intézményi bankszámlákkal rendelkezik. Az adóhatóság korábban az egyház bankszámláit inkasszózta a köztartozások miatt. A MET állami támogatást kért a folyamatos működés biztosítása érdekében, azonban pénzügyi nehézségekkel szembesült.

A Belügyminisztérium végrehajtási intézkedéseket kezdeményezett a MET-tel szemben a köztartozások és közműszámlák kifizetetlensége miatt. Gábor Iványi, a MET elnöke a Belügyminisztériumot értelmetlen rombolással vádolta, megoldások keresése helyett. A kormány biztosította, hogy gondoskodni fog azokról az egyénekről, akiket a MET pénzügyi problémái érintenek.

A MET az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult a helyzet miatt, amely az Orbán-kormány által korábban elvett egyházi státusz miatt alakult ki. A MET azt érveli, hogy az állam tartozik nekik, mivel az egyházi státusz elvesztése pénzügyi veszteségeket okozott számukra. Az ellenőrzésről Karácsony Gergelyt, Budapest főpolgármesterét és Pikó Andrást, Józsefváros polgármesterét is értesítették, és felhívták a figyelmüket arra, hogy amennyiben a MET a jogszabályok be nem tartásával veszélyezteti a gondozottak és az ellátást igénybe vevő gyermekek érdekeit, az ellátási kötelezettség a törvények értelmében a Fővárosi Önkormányzatra, valamint a Józsefvárosi Önkormányzatra hárul.