Valter Attila negyedik helyezést ért el az olimpián

Valter Attila szenzációs teljesítménnyel a negyedik helyen végzett az országúti kerékpárosok férfi mezőnyversenyében a párizsi olimpián, míg a belga Remco Evenepoel duplázott, az időfutam után a mezőnyversenyben is aranyérmet szerzett.

A párizsi olimpia kerékpáros versenyeiben új szabályok érvényesültek, hiszen az országok csupán négyfős csapatokat nevezhettek, ami a verseny dinamikáját és a taktikázást is jelentősen befolyásolta. A mezőny mindössze 90 fős volt, és több olyan versenyző is részt vett, akik korábban nem szerepeltek magas szintű versenyeken. A 273 kilométeres táv, melyet a kerékpárosoknak teljesíteniük kellett, a leghosszabb volt az olimpiák történetében, és számos rövid emelkedővel nehezítette meg a versenyzők dolgát. A pálya adottságai a tavaszi klasszikusokon eredményesen szereplő versenyzőknek kedveztek. Valter Attila a magyar válogatott egyetlen képviselőjeként vágott neki a megmérettetésnek, számára nem jelentett újdonságot a kisebb csapatokkal való versenyzés, hiszen a világbajnokságokon is gyakran egyedül képviseli hazánkat.

A verseny a párizsi Eiffel-torony tövéből indult, ahol a kerékpárosok először a város nyugati részén haladtak keresztül, majd a belvárosban két kört tettek meg, olyan nevezetességek mellett, mint a Moulin Rouge, a Montmartre, és kétszer is fel kellett mászniuk a Sacré Cœur-bazilikához. A párizsi utcákon hihetetlen sok szurkoló buzdította a versenyzőket, akik a Tour de France befutóinál is nagyobb extázist tapasztalhattak.

A verseny elején öt versenyző szakadt le a mezőnytől, akik között thaiföldi, ugandai, mauritiusi, marokkói és ruandai kerékpárosok voltak. Őket a favoritok nem tartották veszélyesnek, így jelentős előnyre tettek szert. Később egy kisebb csoport is megpróbált elszakadni, de a mezőny végül utolérte őket. Az utolsó 100 kilométeren a verseny tempója fokozódott, Valter Attila is aktívan részt vett a támadásokban. A verseny döntő fordulatát 46 kilométerrel a cél előtt Van der Poel indította, amire csak Van Aert tudott azonnal reagálni. Később Evenepoel is csatlakozott az üldözőkhöz, és 33 kilométerrel a cél előtt utolérte az élen haladó Healy-t. Valter ekkor még a főmezőnnyel tartott.

Az utolsó 20 kilométeren Evenepoel és a francia Valentin Madouas vezette a mezőnyt, de Evenepoel végül magára hagyta társát, és szólóban haladt a cél felé. Négy kilométerrel a cél előtt defektet kapott, de gyorsan kapott cserebiciklit, és előnyét megőrizve elsőként ért célba. Valter Attila a Visma-Lease a Bike magyar bajnok bringásaként végig kiválóan helyezkedett a mezőnyben, és egy egészen elképesztő hajrát indítva, gyakorlatilag állva hagyta a többieket, így hatalmasat hajrázva betekert a negyedik helyre, ezzel kiemelkedő eredményt ért el a párizsi olimpián, megismételve Vas Kata Blanka tokiói negyedik helyét.

A férfi kerékpárosok mezőnyversenyének utolsó kilométerei nem várt izgalmakat hoztak: előbb az élen álló Evenepoel kényszerült biciklit cserélni, a végén pedig szétesett az addigi élboly, és meglepetésre Valter Attila a magyar kerékpárossport talán legnagyobb sikerét elérve a negyedik helyre érkezett be a Trocadéróra. A verseny után Valter az M4 Sportnak arról beszélt, ő maga sem tudta, mi a helyzet, és a célvonalnál azért is emelte a kezét, mert azt hitte, a sprint végén harmadik helyen ért célba. “Végül negyedik lettem, de ez is egy óriási győzelem, nem gondoltam volna, hogy országúton, az olimpián a legjobb ötben végzek. Óriásit dob ez a magabiztosságomon, nagyon rám fért ez az eredmény, mert bár egész évben azt éreztem, hogy erős vagyok, a mai napig ezt sehol nem tudtam megmutatni. Sírhatnékom van, hogy most sikerült” – fogalmazott Valter, aki egy hete az időfutamban 22. lett Párizsban.