Novák Katalin elhagyta a Béla király úti államfői rezidenciát

Hónapokkal a kegyelmi botrány után Novák Katalin végül elköltözött a Béla király úti államfői rezidenciából, és saját tulajdonú otthonába költözött családjával együtt.

Augusztusig tartott, mire Novák Katalin és családja elhagyta a mindenkori államfő lakhelyéül szolgáló Béla király úti rezidenciát. A Magyar Hang információi szerint Novák titkársága augusztus 2-án erősítette meg, hogy az államfő kiköltözött az ingatlanból.

A kegyelmi botrány következtében Novák Katalin február 10-én jelentette be lemondását, és Sulyok Tamás február 26-án került megválasztásra az Országgyűlés által, március 5-én pedig átvette a hivatalt. A jogszabályok értelmében az államfő nemcsak jogosult, hanem köteles is igénybe venni az elnöki rezidenciát.

A 444 június közepén számolt be arról, hogy Novák még nem költözött ki, és a Köztársasági Elnöki Hivatal is megerősítette, hogy Sulyok Tamás és felesége nem a rezidenciában élnek, hanem abban az ingatlanban, amely alkotmánybírósági elnöksége idején is otthonuk volt. A Magyar Hang július 29-én kapott információt arról, hogy Sulyok még mindig nem költözött be a rezidenciába.

Az Országgyűlés Hivatala korábban azt válaszolta, hogy nem rendelkeznek információval arról, hogy Novák Katalin kiköltözött volna lemondását követően a rezidenciából. Ennek ellenére Novák Katalin titkársága megerősítette, hogy a volt államfő kiköltözött családjával a Béla király úti ingatlanból saját tulajdonú otthonukba.

Novák Katalin kinevezése után a rezidencia egy közel 280 millió forintos felújításon esett át, amely során többek között egy sminkszobát és egy alagsori moziszobát is kialakítottak. Az RTL által kikért berendezéslistából kiderült, hogy a mozi- és sminkszoba berendezésére 8,1 millió forintot költöttek, többek között mélysugárzókra, hangfalakra, vetítővászonra, végerősítőre, kanapékra, tükörre, babzsákra és szőnyegre.

További beruházások is történtek, például bográcsállvány, zöldséghűtő, borhűtő, komód és könyvesszekrény vásárlása, valamint egy étkezőasztal 10 székkel, összesen több millió forint értékben. Ezek az eszközök az állam tulajdonát képezik, így a rezidenciában maradnak.

Novák Katalin lemondása után a Sándor-palotát is el kellett hagynia, de az Országgyűlés Hivatala egy másik lakást biztosít számára egyfős személyzettel, és az állam állja a fenntartási költségeket. A volt köztársasági elnök élete végéig jogosult háromfős titkárságra, térítésmentes egészségügyi ellátásra, személyes autóhasználatra, és az Országgyűlés Hivatala biztosítja a titkárság elhelyezését és működési költségeit.

A kegyelmi botrány, amely Novák Katalin lemondásához vezetett, akkor robbant ki, amikor kiderült, hogy a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesét, K. Endrét, aki zsarolással kényszerítette az otthon több lakóját, hogy vonják vissza a pedofil igazgató ellen tett vallomásukat, elnöki kegyelemben részesítette. Az ügy következményeként több politikai lemondás is történt.

Novák Katalin titkársága szerint a volt államfő több nem nyilvános találkozón vett részt az elmúlt időszakban, miközben Orbán Viktor kormányfő a kegyelmi üggyel kapcsolatos újságírói kérdéseket azzal hárította el, hogy azokra egyedül Novák Katalin adhat választ. Emellett a kegyelmi ügybe belebukott volt államfő havi ötmilliós javadalmazásban részesül.