Ausztrália legyőzte a magyar férfi vízilabdacsapatot, de a szerbek győzelmével a továbbjutás biztosítva

A magyar férfi vízilabda-válogatott szoros mérkőzésen maradt alul az ausztrál csapattal szemben, de a szerb válogatott győzelme következtében a magyar csapat mégis bejutott a negyeddöntőbe. A csoport harmadik helyén állva a következő, Szerbia elleni mérkőzésen már csak a csoportbeli pozíciókért küzdenek.

A szombati játéknapon két hatpontos csapat csapott össze, mindkettő a második hely megszerzéséért küzdött, hogy felzárkózzanak a négy győzelemmel rendelkező spanyolok mögé. Az első negyed óvatos játékkal kezdődött, és Manchercz Krisztián emberelőnyből szerzett vezetőgóljára több mint három percet kellett várni. A negyed végére az ausztrálok egyenlítettek, így 2-2-es állásról folytatódott a mérkőzés. A második negyedben az ausztrálok gyorsan két góllal elhúztak, de a magyar csapat Varga Dénes, Manhercz és Zalánki Gergő góljaival fordított, így 5-4-es félidői előnnyel vonulhattak pihenőre.

A harmadik negyedben a magyar lendület megmaradt, Blake Edwards egyenlített, de Manhercz és Nagy Ádám góljaival 7-5-re módosult az állás. A negyed végére azonban nem született újabb találat, ami a magyar csapat számára különösen problémás volt, tekintettel az 5-1-es emberelőnyre, amelyet nem sikerült gólra váltani.

Az utolsó negyedben Manhercz ötméteresből szerzett negyedik góljával 8-6-ra növelte a magyarok előnyét, de Nathan Power gyorsan szépített, majd Marcus Berehulak egyenlített. Az ausztrálok emberhátrányban szerzett vezető góljával 9-8-ra fordítottak, és bár az utolsó magyar támadás során Vigvári Vince lövése a kapufáról kifelé pattant, az egyenlítés reménye így elszállt.

A vereség után a magyar csapat a harmadik helyen áll a csoportban, Spanyolország 12, Ausztrália 9, míg Magyarország 6 ponttal rendelkezik. A csoportban még a szerbek és a franciák három-három ponttal, valamint a pont nélküli japánok találhatók. A szerb válogatott 15-8-ra legyőzte a házigazda francia csapatot, ezzel nemcsak saját, hanem a magyar válogatott negyeddöntőbe jutását is bebiztosította.

A magyar válogatott játékosai csalódottak voltak a mérkőzés után. Varga Dénes szerint a második félidőben nem voltak elég türelmesek az emberelőnyökkel, és fáradtan nem hoztak jó döntéseket. Fekete Gergő nehezen találta a szavakat, és nem értette, mi történt a harmadik negyed után. Manhercz Krisztián szerint az ausztrálok elleni meccsen sok emberelőnyt hibáztak el, és akciógólokat kaptak, ami fájdalmas volt. Hozzátette, hogy az olimpia még hosszú, és minden esélyük megvan arra, hogy ez egy szép két hét legyen, de ehhez fejlődniük kell.

A következő, már csak a csoportbeli helyezésekért zajló mérkőzésre hétfőn 15.00-kor kerül sor, amikor a magyar csapat Szerbia ellen lép pályára.