Kötelező kizöldülés az építőiparban

Az építőiparban egyre nagyobb hangsúlyt kap a fenntarthatóság, amit az új jogszabályok, így az ESG-törvény is elősegít. Az építőipari gyártók és tervezők számára ez egyaránt kihívást és üzleti lehetőséget jelent. A fenntartható építőanyagok iránti kereslet növekedése mellett a megrendelők is profitálhatnak, hiszen a megfelelő tervezéssel és anyagválasztással az épületek energia- és karbonkibocsátása jelentősen csökkenthető.

Az Európai Unió célja, hogy 2030-ra 30%-kal csökkentse a fosszilisenergia-fogyasztást, amit az építőiparban is el lehet érni. Az EU számos irányelvet hozott e cél érdekében, mint például a Fit for 55 jogszabálycsomag Épületenergetikai Irányelve, amely 2050-re széndioxid-kibocsátás mentes épületállományt ír elő. Magyarországon is hasonló előírások születtek, mint az ESG-törvény, amely a vállalatok környezetvédelmi, társadalmi és irányítási hatásait vizsgálja.

Az új szabályozások lépéskényszerbe hozzák az építőipari szereplőket, de előnyt jelenthetnek azoknak, akik gyorsan alkalmazkodnak a változásokhoz. Sacha Stolp, a Wavin Innovációs Igazgatója szerint új eszközökre és standardokra van szükség, mint például a bio-PVC. A tervezők is megerősítik a "zöld" termékek és szolgáltatások iránti növekvő igényt, különösen az energiahatékonyságot és karbonsemlegességet elősegítő megoldásokat keresik, mint a felülethűtő-fűtő rendszerek vagy az öntanuló épületfelügyeleti rendszerek.

Az átgondolt tervezési folyamatoknak köszönhetően az épületek energia- és karbonkibocsátása akár a felére is csökkenhet, miközben a beruházási költségek optimalizálhatók. Ez a "win-win helyzet" előnyös lehet a gyártók, tervezők és megrendelők számára egyaránt.

A fenntarthatóság iránti igény már a magyar építőiparban is megmutatkozik. Példák erre a Mercedes kecskeméti gyártócsarnokának bővítése, ahol 100%-ban újrahasznosítható szennyvízcsöveket használtak, vagy a Palotaliget lakópark fejlesztése, ahol esővízszikkasztómezőt építettek be. A jövőben nem csak a nagyvállalatoknak és az új építésű ingatlanoknak kell megfelelniük a fenntarthatósági szempontoknak, hanem a meglévő épületegyütteseknek is, amelyek átgondolt fejlesztésre várnak. A szakértők szerint az építőipar "kizöldülése" már a jelen része, és a piaci robbanás még csak ezután várható.